Utorak 03.04.2018.
06:30
blic.rs, Vestionline

Vozači koji jurcaju kroz naselje i dalje će biti drakonski kažnjavani

Tanjug
Foto: Ilustracija

Dakle, možda i najkontroverzniji predlog nacrta izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju prema kojem bi vozači koji u naselju voze od 21 do 30 kilometar na sat brže nego što je dozvoljeno (50 km/h) dobijali "samo" novčanu kaznu od 10.000 dinara, bez kaznenih poena i zabrane upravljanja vozilom, nije prošao u Skupštini.

Zahvaljujući pisanju "Blica" i reakciji saobraćajne struke ta novina je označena kao vrlo problematična i potencijalni uzrok znatno većeg broja saobraćajnih nesreća u gradu zbog čega je izbačena iz nacrta zakona koji je usvojen 22. marta u parlamentu i stupiće na snagu sutra.

Poređenja radi, do sada su vozači za brzinu od 70 do 80 kilometara na sat u naselju dobijali novčanu kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena i zabranu upravljanja vozilom od najmanje mesec dana.

Od sutra će oni za ovaj prekršaj takođe dobijati četiri negativna boda i ostajati bez dozvole mesec dana, a uz to će imati i novčanu kaznu od 10.000 dinara s tim što neće moći kao do sada da u roku od osam dana plate upola manje. Ukoliko ne plate kaznu u roku od osam dana - ići će na sud.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović pozdravlja odluku nadležnih.

- Dobro je što su Vlada i poslanici prepoznali potrebu da se za prekoračenje u naselju preko 20 kilometara na čas ipak izriču kazneni poeni i zabrana upravljanja jer onaj ko vozi 80 kroz naselje ne daje ni najmanju šansu pešaku ili biciklisti da preživi sudar s vozilom. Veliki broj nesavesnih vozača se obradovao najavi ukidanja poena i zabrane jer su spremni da voze do 80 na sat u naselju i da za to plate samo novčanu kaznu. Da je takva izmena usvojena, gotovo sigurno bismo imali povećanje broja teških saobraćajnih nezgoda u naseljima - naglašava Okanović.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić takođe je u "Blicu" digao glas protiv blažih kazni za prekoračenje brzine u naselju.

Tom prilikom upozorio je da je nauka dokazala da prilikom sudara pri brzini od 80 km/h nema preživelih pešaka, a da pri brzini od 50 km/h, koliko je ograničenje u naselju, gine 40 odsto pešaka.

- Smanjenjem kazne pokvarili bismo sve što je bilo dobro u zakonu, a ništa ne bismo postigli - ističe Vujanić.

Gde je bezbedno - veće ograničenje

Okanović smatra da je potrebno izvršiti dodatni pritisak na gradove i opštine da podignu ograničenja na putevima u naselju, na kojima je bezbedno voziti brzinama većim od 50 kilometara na sat.

- To gradovi po zakonu mogu da urade. U zakonu se i do sada pod naseljem podrazumevao izgrađen prostor sa objektima. To znači da, primera radi, mostovi nisu naselje i na njima bezbednost nije ugrožena kad vozači voze brže od propisanih 50 kilometara na sat, samo ne smeju da voze brže od 80. Ali opet ih je zbog toga saobraćajna policija često kažnjavala. S druge strane, mnogo veća opasnost je kada, recimo, vozač ide 80 na sat u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu, gde imate pešake i stambene objekte - objašnjava Okanović.

2024 © - Vesti online