Četvrtak 22.07.2010.
08:57
Vestionline

Deca zlostavljana i u dečijim ustanovama

Posle optužbi protiv crkvene dečije ustanove u pokrajinama Gornja Austrija i Beč, u vezi kojih državno tužilaštvo vodi istrage, dostupne su informacije o zlostavljanjima u državnim ustanovama.


Oko 250 pogođenih iz čitave Austrije se do sada javilo, istakla je Kristine Vinkler-Kirhberger, šef državnog tužilaštva za decu i omladinu (Kija) u Gornjoj Austriji.
Taj broj se tiče samo prijava iz Beča, Tirola, Forarlberga i Gornje Austrije, gde su, nakon što su objavljeni slučajevi zlostavljanja u crkvenim institucijama, uspostavljene kancelarije za žrtve svetovnih institucija unutar "Kija".


U Gornjoj Austriji, gde "Kija", tek dve nedelje ima svoju zvaničnu kancelariju za prijavljivanje zlostavljanja, prijavilo se do sada sedam osoba. Te prijave se tiču pre svega 1970-tih i 1980-tih godina i pokrajinskih ustanova u Lincu i Leonštajnu.

"Prijavljena su teška telesna zlostavljanja, ali i seksualno nasilje", rekla je Vinkler-Kirhberger.


Prema njenim rečima treba računati da će narednih meseci broj prijava brzo rasti.
"Ne radi se o pojedinačnim slučajevima, jer je do kasnih 1980-tih strukturalno nasilje u pojedinim institucijama bila svakodnevnica", kazala je Vinkler-Kirhberger.


Posebno teški slučajevi, vezani za ranije metode, prijavljeni su u vezi doma u Linc-Vegšajdu. Tamo su postojale takozvane ćelije za korekciju. Prostor od četiri puta četiri metara sa samo jednim svetlom služio je za izolaciju maloletnika.


"Jedno lice je prijavilo da je u toj ćeliji bio nedelju dana zatvoren bez odeće", prenela je ona.


Pored toga postojao je i "krug udaraca", koji je predviđao da vaspitači stanu u krug, i udaraju rukama i nogama na maloletnika u krugu.


Dalji drastičan slučaj zlostavljanja je sudbina jedne osobe koja je na čitavom telu istetovirana. Naime, uz prihvatanje vaspitača, vođe klanova među stanovnicima doma su sa iglom i bojom redovno ubadali znakove pod njegovu kožu.


"Tek se nalazimo u fazi prihvatanja prijava. Do oktobra ćemo prikupiti prijave, i uspostavićemo kontakt sa institucijama, pokušavajući da pronađemo odgovorne"; najavila je Vinkler-Kirhberger.


Nakon toga treba da se izrade predlozi za obeštećenje žrtava, od finansijskog, preko psihoterapije, pa sve do izvinjenja.

2024 © - Vesti online