Nedelja 01.04.2018.
19:41
Vestionline

Strogo čuvana tajna: Ponos američke vojne industrije obrukao se u svakoj borbi do sada

commons.wikimedia.org/U.S. Army

Ne samo što su delovi raznetog projektila pali u Rijadu i ubili jednu osobu, a dve povredili, nego nema ni dokaza da je Saudijska Arabija uopšte presrela bilo koju od sedam raketa. Sve to navodi na postavljanje neprijatnih pitanja, ne samo o Saudijcima već i o Amerikancima koji su im prodali "falš" antiraketni sistem, piše "Biznis insajder".

Fotografije sa društvenih medija pokazuju kako saudijski "Patriot" ispaljuje presretače. Međutim, na njima se ne vidi uspešno presretanje. Jedan presretač eksplodirao je tek nakon lansiranja, dok je drugi napravio "U" zaokret u sred vazduha i obrušio se nazad na Rijad, gde je eksplodirao na tlu.

Moguće je, naravno, da je jedan od presretača obavio posao, ali to je malo verovatno, jer su novinari "Biznis insajdera" i istraživači Instituta međunarodnih studija Midlberi pažljivo analizirali dva različita raketna napada na Saudijsku Arabiju od novembra do decembra 2017.

U oba slučaja otkriveno je da je malo verovatno da su projektili oboreni, uprkos zvaničnim saopštenjima da jesu.

Istraživači su do tog zaključka tako što su mapirali gde je pao otpad, uključujući okvir i bojevu glavu projektila, kao i lokaciju presretača. U oba slučaja se jasno pojavila šema – sam projektil je pao na Rijad, dok se bojeva glava odvojila i preletela iznad odbrane, te sletela blizu svoje mete.

Jedna bojeva glava pala je na nekoliko stotina metara od Terminala 5 rijadskog aerodrome "Kralj Kalid". Druga bojeva glava, ispaljena nekoliko nedelja kasnije, skoro je uništila predstavništvo "Honde".

U oba slučaja je bilo jasno da, uprkos tvrdnjama saudijskih zvaničnika, nijedan projektil nije bio oboren.

Nije sigurno čak ni da li je Saudijska Arabija pokušala da presretne projektil ispaljen u novembru.

Suština je u tome da nema dokaza da je Saudijska Arabija presrela bilo koji projektil koji su Huti ispalili tokom sukoba u Jemenu. A to postavlja pitanje – ima li razloga da se misli da antiraketni sistem “Patriot” radi?

commons.wikimedia.org/ Darkone

Odbrambeni sistem koji je smešten u Saudijskoj Arabiji – “PAC-2” – nije baš napravljen da presretne rakete “Burkan-2” koje Huti ispaljuju ka Rijadu. “Burkan-2” ima domet od oko 960 kilometara i izgleda da ima bojevu glavu koja se odvaja od samog tela projektila. Ali, sumnjivo je da je “Patriot” ikada presreo balistički projektil dugog dometa u borbi - trebalo bi bar videti dokaz uspešnog presretanja rakete od strane ovog sistema.

Tokom Zalivskog rata 1991, javnost je navedena da poveruje kako je “Patriot” skoro savršen jer je presreo 45 od 47 projektila “Skad”.

Američka vojska je kasnije smanjila tu procenu za oko 50% i čak i tada izrazila “povećano poverenje” u svega jednu četvrtinu presretnutih slučajeva. Da je vojska tačno primenila svoju sopstvenu procenu metodološki konsistentno, ovaj broj bi bio još manji, naveo je jedan zvaničnik Kongresne istraživačke službe (prema čemu bi taj broj bio 1 -  oboren je samo jedan projektil “Skad”).

Komitet donjeg doma Kongresa je nakon istrage svog potkomiteta, Vladinih operacija, rekao da nema dovoljno dokaza da je bilo ikakvog presretanja.

- Imam malo dokaza da je Patriot pogodio više od nekoliko projektila Skad koje su lansirali Iračani za vreme Zalivskog rata i postoje određene sumnje čak i vezi presretanja koja se računaju - navedeno je u izveštaju.

Ovaj izveštaj nikad nije video svetlost dana, osim rezimea koji je objavljen i u kojem se navodi kako sistem “Patriot” nije bio spektakularan uspeh u Zalivskom ratu kako je američka javnost navedena da veruje.

2024 © - Vesti online