Nedelja 01.04.2018.
18:00
N. Popović - Vesti - Foto: N. Popović

Teodora se ne predaje!

N. Popović
Mali heroj: Teodora Vranješević šalje srce svima

Dakle 50 dana je već prošlo od "kritičnih" 200 dana od transplantacije, što se jednostavno nije smelo desiti da Teodorin bolešću i terapijama iscrpljeni organizam odbaci presađene ćelije donora. Oporavak je tekao da ne može bolje, a Vranješevići već polako počeli da pakuju stvari za povratak u Srbiju, kada su nastupile neočekivane komplikacije koje, u početku, čak ni iskusni lekari frankfurtske Uni-klinike nisu mogli medicinski da objasne!

- Krenuo sam za Srbiju, jer sam morao da uradim registraciju automobila, i poneo neke stvari odavde za koje smo mislili da nam ovde više neće trebati, kada me je bukvalno prst sudbine, u vidu pokvarenog alternatora, vratio nazad u Frankfurt. Sledećeg dana Teodora je bila ponovo u bolnici, jer su joj zakazali, prvo bubrezi, a potom i jetra - priča nam Bogdan Vranješević dok sedimo u dnevnom boravku, jednoj od zajedničkih prostorija Roditeljske kuće u Frankfurtu, u kojoj još od maja prošle godine, od kada su stigli u metropolu na Majni, živi porodica Vranješević. Teodora je za to vreme, u njihovoj garsonjeri, sa sedmogodišnjim bratom Đorđem gledala televiziju. Nataši smo ovom prilikom uručili i donaciju od 500 australijskih dolara koje su im poslale članice Kola srpskih sestara iz Melburna, a ona se toplo zahvalila na podršci i donaciji.

Vredna učenica

I pored svega Teodora stiže da vredno uči i svakodnevno je putem kompjutera i programa Skajp na vezi sa svojom učiteljicom u Kragujevcu.
- Sada je u četvrtom razredu i u mnogim predmetima je čak ispred svojih drugara kod kuće, što je i razumljivo, jer učiteljicu ima samo za sebe.
- Ovih sam dana iz matematike učila jednačine, a iz srpskog jezika pisala sam sastav na temu "Ko je tvoj idol" - priča nam Teodora, malo bledog lica na kojem se ističu lepe tamne oči.
"I ko je tvoj idol?" - pitamo je. - Pisala sam o baki i svom tati, poverava nam Teodora.

- Sada je situacija ponovo pod kontrolom, ali nekoliko nedelja bilo je zaista kritično, uključuje se u razgovor zabrinuta mama Nataša i dodaje:

- Pogotovo što ni lekari nisu znali šta je uzrok zastoja rada bubrega i jetre. Na sve to, kao posledica isključivanja nekih lekova iz terapije, veliki deo njene kože na stomaku, leđima i ruku, zahvatio je veliki herpes. Nakon niza urađenih analiza i pretraga lekari su bili sigurni da se primarna bolest nije vratila, ali i dalje nisu znali šta se dešava i zaista smo u tim trenucima bili van sebe.

Šetnje po Frankfurtu

Teodora se pre pomenutih komplikacija osećala zaista dobro, pa je sa roditeljima malo obilazila Frankfurt, išla u šetnje, posetila poznatu botaničku baštu Palmen Garten, a 27. januara, na Svetog Savu, bila je u srpskoj crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu, gde je sa drugom decom dobila svetosavski paketić.

Nataša i Teodora sa srpskim sveštenstvom u Frankfurtu

Da ne ulazimo previše u medicinske pojmove i objašnjenja, ispostavilo se da Teodorin organizam proizvodi klon ćelije koje, umesto da štite, napadaju njene vitalne organe.

Neočekivana komplikacija, retko zabeležena i u medicinskim naučnim radovima, iznenadila je lekare, ali se nakon sprovedenih terapija situacija popravila. Teodora trenutno boravi sa roditeljima u stanu, ali je svakog dana na klinici na kontrolama. Ako su nalazi dobri ide kući, ako nisu ostaje u bolnici radi dodatnih terapija.

- Poželeli smo se kuće, rodbine i prijatelja, našeg stana u Kragujevcu i Srbije, pogotovo Đorđe, ali je neizvesno do kada ćemo morati da ostanemo u Frankfurtu. Teodora i njeno lečenje su nam prioritet i o tome nema rasprave - kaže Bogdan Vranješević.

U međuvremenu, Teodora je primila novu "dozu" matičnih ćelija od svog donora jer su lekari procenili da je to potrebno, a za svaki slučaj jedan deo su i zamrzli, ako se ponovo za to ukaže potreba. Hrabra devojčica koja je poslednje dve godine već toliko toga izdržala i preživela, iz još jedne bitke izlazi kao pobednik i duboko verujemo da će na kraju dobiti i rat protiv teške bolesti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online