Nedelja 01.04.2018.
08:15
Vestionline, RTS

Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

pixabay.com
 

Uskrs ili Vaskrs je najveći i najvažniji hrišćanski praznik. Njime hrišćani slave jednu od centralnih dogmi vere, Isusovo uskrsnuće.

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je Sveti apostol Pavle, čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće na Uskrs misu u Crkvi Krista kralja. 

Nadbiskup Hočevar kritikovao je u poslanici potrošačko društvo i poželeo da u prazničnim danima vaskrsli Gospod probudi u svima nama glad i žeđ za pravednošću da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe.

On je naglasio da je današnji mentalitet plod tiranije parcijalizovanog života i da se taj mentalitet rodio iz svakodnevice u kojoj nabavljamo mnoštvo stvari na kojima piše "uzmi i baci", te da to utiče i na naše stavove o životu.

- Danas mislimo da je moguće na svim područjima samo uzimati i bacati! Često nam i mediji stvaraju takvo viđenje da je moguće uzimati kako se kome sviđa, a potom bacati ili odbacivati - onako kako se kome prohte - naveo je Hočevar u poslanici.

Kako je rekao Isus je pokazao i dokazao vrednosti života, da svako ljudsko biće, svaka porodica, sve nacionalne zajednice i društveno-političke institucije imaju svoje dostojanstvo. 

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove "čuvarkuća".

2024 © - Vesti online