Subota 31.03.2018.
15:33
republika.rs, Vestionline

Večeras Plavi Mesec, evo šta to znači!

youtube.com/TomoNews US
Plavi Mesec kao atrakcija

Uprkos imenu, Mesec ipak neće biti plave boje, jer se termin "plavi" odnosi na frekvenciju, a ne na boju.

Ipak, dešava se da ponekad Mesec zaista poplavi. Poznato je da za vreme pomračenja Mesec može da pocrveni i ta pojava je poznata od davnina, ali 27. avgusta 1883. godine zabeleženo da je Mesec bio plav. Isto se dogodilo i 26. sepetembra 1950. i to su samo dva najpoznatija takva slučaja.

Glavni uzrok plavog Meseca su sitne čestice prašine u atmosferi, koje rasipaju svetlosne zrake, ali ne sve podjednako.

Beli zrak je heterogen i sastoji se od više raznobojnih zraka od kojih svaki ima svoju talasnu dužinu. Zraci najvećih talasnih dužina svetlosti se više rasipaju i to su zraci crvene boje.

Zato kad beli Mesečev zrak dospe u našu atmosferu o čestice prašine se rasipaju najviše zraci crvene boje a do nas stižu zraci kraćih talasnih dužina a to su pre svega zraci plave boje, zbog čega nam Mesec izgleda plav, piše telegraf.rs.

Ipak, čestice prašine koje čine da naš satelit poplavi nisu obične čestice. U prvom slučaju plavog Meseca, iz 1883. godine, one su dospele u atmosferu iz vulkana Krakatoa u Indoneziji, nakon njegove erupcije. Plavi Mesec iz 1950. nastao je kao posledica čestica koje su nastale u procesu sagorevanja za vreme velikih šumskih požara u Kanadi.

Erupcije vulkana dovele su do pojave Plavog Meseca i 1980, 1983. i 1991. godine.

U svetu se često pominje fraza "jednom, za vreme plavog Meseca" koja označava koliko se zapravo nešto retko dešava.

Pojava punog Meseca u jednom kalendarskom mesecu, od kojih se drugi uvek naziva Plavi, dogode se u proseku na svake dve i po godine.

Pojava Plavog Meseca veoma je značajna u astrološkom smislu, jer se smatra kosmičkim događajem bez presedana koji, prema mišljenju astrologa, uslovljava prelomne događaje u našim životima, konačno donošenje odluka koje smo odlagali i šanse koje se dešavaju jednom u životu.

2021 © - Vesti online