Subota 31.03.2018.
15:57
Vestionline, Tanjug

Vučić: Nema u Srbiji 83 odsto idiota?

Tanjug
Aleksandar Vučić i Marko Đurić

- To rešenje neće biti gaženje Srbije - poručio je on na kraju prvog panela "Politički aspekti sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja" Nacionalnog konventa o EU, u okviru unutrašnjeg dijaloga.  

Rekao je da će, kada bude predstavljao platformu govoriti i o tome šta nas očekuje u budućnosti ako stvari ne promenimo.

Vučić je podsetio da je Oliver Ivanović od njega, na poslednjem sastanku koji su imali, tražio da hitno ide u formiranje ZSO, jer Srbi to treba sami da urade, pošto pet godina čekaju na ispunjenje te obaveze iz Briselskog sporzauma.  

U vezi ubistva Ivanovića podvukao je da neće da prihvati insinuacije i prebacivanja da su za to krivi Srbi i mafijaške strukture, pošto, valjda - primetio je ironično - od Peći do Prištine žive prepošteni ljudi.  

- Biće interesantno da vidimo okončanje tog slučaja zasnovano na dokazima. Naši organi vode istragu, biće interesantno da se podaci uporede i interesnatno u kom smeru idu istrage - naglasio je on.  

Vučić se osvrnuo i na silu koju je nedavno primenila kosovska policija protiv srpskog naroda, ističući da je video neka istraživanja i čuo da 83 odsto građana Srbije misli da je teški napad na Marka Đurića - namešten, režiran...  

- Zar mislite da je to realno i moguće? Nema u Srbiji 83 odsto idiota, nemoguće je da ih bude - kazao je on.  

Ukazao je da čim neko iz vlasti izgovori nešto biva proglašen izdajnikom, te zamolio da se ne primenjuju dvostruki standardi.

Vučić je preneo da se u svim razgovorima, koje je imao u Briselu, delegacija Beograda trudila da se nađe kompromis.  

- Nikada druga strana nije želela da razgovara o suštinskim razlikama u viđenju situacije na KiM. Postavljalo se samo pitanje kada će Srbija da prizna i omogući ulazak u UN. Suštinskog sadržaja u razgovorima nije bilo - rekao je Vučić.  

Ukazao je kako postoje dvostruki aršini međunarodne zajednice po pitanju poštovanja rezolucija UN, podsetivši da su EU osudile SAD zbog kršenja rezolucije u vezi Jerusalima, a da su svi zajedno kršili rezoluciju 1244 kada je bila u pitanju Srbija.  

Rekao je da je u prošlosti pravljeno mnogo grešaka, da nije bilo lako, i da ne može da kaže da su za sve krivi Tadić i Koštunica, ali je dodao da smo na Kosovu izgubili suverenitet 1999, i da je najteža greška bio izlazak pred Međunarodni sud pravde tražeći mišljenje o nezavisnosti Kosova.

- Ta greška je toliko teška da danas imamo problema da utičemo na KiM. U svakom razgovoru u poslednjih šest meseci ne postoji sastanak u kojem to Srbiji nije predočeno - rekao je Vučić.  

Kazao je da u Srbiji, ali i na Kosovu kod Albanaca moramo da promenimo mišljenje jednih o drugima, i da ne gledmao jedni na druge kao na bića koja su ispod nas.  

- Mislim da bismo morali da imamo drugačiji pristup, da pokušavamo da razumemo i interese drugih i rešavamo sve mirnim putem - kazao je on.

Vučić je kazao da je potrebno pre svega u EU da ima razumevanje da je teško da Srbija prihvati da izgubi sve, da bude ponižena, i da ako toga nema nije moguće da se Srbija zalaže beskompromisno za kompromis, tražeći i pronalažeći ono što bi moglo da bude nezadovoljavajuće rešenje za obe strane ili po malo zadovoljavajuće za obe strane.  

2024 © - Vesti online