Nedelja 01.04.2018.
05:30
b92.net, Vestionline

Naučnici napravili uređaj koji sakuplja vodu čak i u pustinji

pixabay.com
Ovoj pustinji aparat za skupljanje vode i te kako treba

Kako bi pomogli u rešavanju tog problema, inženjeri sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) izumeli su uređaj koji može da prikuplja vodu iz vazduha čak i u pustinjskim područjima. 

Iako ovakav uređaj ne predstavlja posebnu novinu, naučnici tvrde da dosadašnji modeli nisu bili baš praktični. 

Neki koriste rosu koju pretvaraju u vodu, za šta im je potrebna neka vrsta hladnjaka i mehanizam za kondenzaciju, koji troše previše energije. Drugi vodu sakupljaju vodu iz magle, što nije moguće izvesti u pustinjskim uslovima. 

Novi model, međutim, uspeva da sakupi 2,8 litara vode na dan zahvaljujući kristalinu. Vodena para se sakuplja u poroznom materijalu tokom hladnih noći.

Kada sunce zagreje materijal, tekuća voda ponovno isparava, ali ovaj put upada u rezervoare gde se ponovno kondenzuje i akumulira.

U poređenju sa drugim materijalima, ovi metalno-organski materijali (MOF) prikupljaju više vode i nije im potrebna velika promena temperature. Takođe, ne sadrži pokretne delove i ne treba im neku vrstu hladnjaka. Zbog svega toga ovaj uređaj ostvaruje veoma veliku energetsku efikasnost. 

Uređaj je testiran u Arizoni, gde su naučnici dokazali da može da radi u pustinjskim uslovima, u kojima je relativna vlažnost vazduha samo 10 odsto i u kojima gotovo da i nema rose. 

Uređaj je, međutim, pokazao i neke slabosti. Na primer, sakupio je samo 0,25 litra za 24 sata, dok je bio postavljen na krovu zgrade Univerziteta u Arizoni.

Uređaj može da radi samo 24 sata, pa će inženjeri morti da pronađu način kako da produže taj vremenski period. 

Ipak, uprkos nedostatcima, ovaj uređaj će sigurno pomoći u pronalaženju rešenja u slučajevima suše i nestašice pitke vode.

2024 © - Vesti online