Subota 31.03.2018.
08:42 >> 10:06h
Vestionline, Sputnjik

Počelo je: Proterani Rusi napuštaju SAD

EPA/Shawn Thew
Ambasada Ruske Federacije u Vašingtonu

- Sve diplomate koje su SAD proglasile za persone non grata napustiće 31. marta SAD zajedno sa svojim porodicama - naveo je on, dodajući da je reč o ukupno 171 osobi.

Ruska vlada je obezbedila dva aviona za evakuaciju, dodao je Antonov.

- Jedan od aviona će se zadržati u SAD najviše dva, tri sata i primiće 14 porodica a potom će leteti direktno za Moskvu - kazao je on.

SAD su objavile da proteruju 60 ruskih diplomata - 46 iz ambasade u Vašingtonu, dvoje iz Generalnog konzulata u Njujorku i 12 iz Ruske misije u sedištu UN. 

Ta odluka je objavljena 26. marta u znak solidarnosti sa britanskim tvrdnjama da Rusija stoji iza navodnog trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solzberiju 4. marta.

Vašington je takođe zatvorio i Generalni konzulat Ruske Federacije u Sijetlu. Konzulat je u potpunosti zatvoren, a petak, 30. mart, bio je poslednji radni dan tog ruskog diplomatskog predstavništva, preneli su mediji.

Kako se navodi, svim zaposlenima je zabranjen pristup prostorijama konzulata koji se nalazi na 25. spratu ofisne zgrade u centru grada.

Ruske diplomate su tokom cele prethodne nedelje izvozili dokumente i stvari iz konzulata u rezidenciju, odakle će potom sve to slati u druga predstavništva ruske diplomatske misije u SAD, budući da su američke vlasti naložile i da se rezidencija oslobodi do 24. aprila.

Mediji navode i da su ruske diplomate na kraju poslednjeg radnog dana izašli ispred zgrade i napravili grupnu fotografiju ispred table na kojoj piše "Konzulat Ruske Federacije" za uspomenu.

Odluku o zatvaranju konzulata u Sijetlu američke vlasti donele su u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom koja je optužila Moskvu da je umešana u incident sa trovanjem bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Rusija krivicu negira.

2024 © - Vesti online