Subota 31.03.2018.
00:52
Srna

SAD u panici: Indija i Irak "merkaju" ruski S-400

EPA/Sergei Chirikov
Ruski sistem S-400 sve popularniji: žele ga Kina, Turska, Indija, Irak...

Ugovor sa Indijom o isporuci ruskog S-400 mogao bi biti potpisan do kraja ove godine, navode ruski mediji, pozivajući se na zamenika rukovodioca Federalne službe za vojnotehničku saradnju Vladimira Drožova.

Ruski S-400 trijumf potreban je i Iraku za zaštitu džamija i svetih mesta od vazdušnih napada terorista. 

- Terorizam drži na nišanu našu zemlju, u kojoj se nalazi veliki broj svetih mesta za svakog Iračanina. Postoje podaci koji ukazuju da bi teroristi mogli da iskoriste letelice za napad na naše svetinje, što izaziva uznemirenost u zemlji - kaže predsednik Odbora iračkog parlamenta za odbranu i bezbednost Hakim el Zimili.

On napominje da SAD ne žele da naoružaju iračku vojsku i da joj daju na raspolaganje savremene PVO sisteme za kvalitetnu zaštitu vazdušnog prostora.

Arapski mediji su prošlog meseca objavili informaciju da iračka delegacija odlazi u Moskvu kako bi sa ruskom stranom razmotrila pitanje nabavke PVO sistema S-400. 

PVO sistemi srednjeg i velikog dometa S-400 trijumf namenjeni su za presretanje svih vrsta ciljeva na svim visinama u prečniku od 400 kilometara. Uz dodatne module, domet dostiže i 600 kilometara.

Trijumf je namenjen za zaštitu strateških objekata, napominje "Ruska reč".

Činjenica da lansirni uređaj koristi rakete raznih vrsta omogućava S-400 da formira ešalonski PVO.

Ugovore o isporuci ovog PVO sistema sa Rusijom već su sklopile Kina i Turska.

Namera iračke vojske da nabavi S-400 izazvala je veliku zabrinutost u SAD. SAD insistiraju da njihovi dosadašnji saveznici kupuju američki PVO sistem "patriot".

2021 © - Vesti online