Sreda 21.07.2010.
23:29
Srna

Rusi obnavljaju svetinje na Kosmetu

Gračanica, jedna od pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji koja će biti obnovljena sredstvima koje je obezbedila Vlada Rusije
 

Kako prenose beogradski mediji, Rusija je donela odluku o izdvajanju dva miliona evra za Unesko, namenjenih za obnovu svetinja na Kosmetu tokom 2010. i 2011. godine.

Odluka je, ističe se u saopštenju zvanične Moskve, doneta u duhu Rezolucije 1244 i u okviru međunarodne akcije koju je proglasio Unesko radi pružanja humanitarne pomoći Srbiji za obnovu i očuvanje njenih spomenika kulture, oštećenih tokom vojnih dejstava.

Radovi će se, po usaglašavanju sa srpskom stranom i Uneskom, sprovoditi na četiri spomenika pravoslavne arhitekture, uključena na spisak svetskog nasleđa Uneska - Pećkoj patrijaršiji, manastirima Dečani i Gračanica i crkvi Bogorodice Ljeviške.

Ova odluka biće i doprinos Rusije u sprovođenju Konvencije Uneska o čuvanju svetskog nasleđa na planu pomoći očuvanju jedinstvenih spomenika pravoslavne kulture koji imaju istorijski značaj za celu međunarodnu zajednicu, navedeno je u saopštenju zvanične Moskve.

2024 © - Vesti online