Petak 30.03.2018.
04:30
Vestionline, b92.net

Budućnost letenja će izgledati ovako...

pixabay
Neprekidni let i do 20 sati putnicima mora biti udoban

Australijska komapnija "Kavantas", zajedno sa najvećim proizvođačima aviona, Erbasom i Boingom, radi na "Projektu: Izlazak sunca" (Project Sunrise), koji bi trebalo da omogući neprekidni let u trajanju od 20 sati, koliko bi iznosila dužina trajanja leta od Sindeja do Londona. 

Prošle nedelje, "Kvantas" je obavio nešto kraći neprekidni let od Perta do Londona, tokom koga je avion "boing 787-9 drimlajner", za nešto više od 17 sati letenja, prevalio razdaljinu od 14.498 kilometara. 

Dvedesetočasovni let biće moguć zahvaljujući savrememnoj tehnologiji, ali ono što predstavlja veći problem je činjenica da ljudi ne podnose baš najbolje toliku dužinu boravaka u kabini aviona, piše Njuz Hab. 

Zato je jedna od "Kvantasovih" ideja da se jedan deo prostora za prtljag pretvori u prostor u kome će se nalaziti kreveti za spavanje. 

Postoje ideje i da se u avione semeste teretana, odnosno prostor za vežbanje i rekreaciju, kao i prostori za ručavanje, slično vagonima-restoranima u vozovima. 

"Verujemo da je krajnje grance avijacije moguće dostići. To u ovom trenutku znači povezivanje istočne obale Australije sa Londonom. Verujem da će ta poslednja granica biti dostignuta do 2022. godine", izjavio je direktor "Kvantasa" Alen Džojs.

2019 © - Vesti online