Ima nade za malog Radišu

D. N. Petrović
Ima velike probleme u razvoju: Mali Radiša u majčinom krilu

Zahvaljujući pomoći humanitarca Hida Muratovića i njegovog terenca, uprkos izuzetno lošem vremenu, ekipa "Vesti" uspela je da se probije do Gradca i da porodici Bandović uruči najnovije donacije koje su poslednjih dana pristigle iz Švajcarske i Holandije - ukupno 700 švajcarskih franaka i 100 evra.

Donaciju od 300 švajcarskih franaka Bandovićima je poslao Mile Aleksić iz Švajcarske, rodom iz Jošaničke Banje podno Kopaonika, koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da posebno želi da pomogne lečenje šestogodišnjeg Radiše, srednjeg sina Slobodana i Stanke Bandović, koji ima probleme sa govorom, ali i još nekoliko urođenih mana zbog kojih mu (ako za to bude uslova i novca) predstoji dugo i neizvesno lečenje.

D. N. Petrović
Bandovići ispred svoje kuće

Druga vredna donacija Bandovićima je stigla takođe iz Švajcarske od naše čitateljke Marije Golubović koja je Slobodanu, Stanki, baki Mariji i mališanima Stefanu (8), Radiši (6) i Petru (3) poslala 400 franaka. I ona nas je kontaktirala telefonom poželevši ovoj izuzetno siromašnoj porodici da sagradi bar jednu toplu sobicu u kojoj bi deca mogla da normalno žive i rastu. Još 100 evra Bandovićima je stiglo od od dobrotvorke Dragice Bošnjak iz Holandije, koja nije mogla da zažmuri na njihovu sirotinju i probleme u kojima su se našli.

- Još živimo u našoj hladnoj i rušenju sklonoj udžerici bez igde ičega, ali nam je, nakon prve pomoći Hida Muratovića i prvih donacija čitalaca "Vesti", mnogo bolje nego pre mesec dana. Deca imaju toplu odeću i obuću, imamo i solidne zalih hrane. Novac koji smo dobili potrošićemo najpre za Radišino lečenje, a ako nešto pretekne, i za dogradnju kućice (ne možemo je nazvati kućom) u kojoj živimo. Zahvaljujući pomoći koju smo dobili i preporuci lekara iz Sjenice i Novog Pazara, Radišu smo nedavno vodili u Beograd. Pregledan je na dve klinike i strašno zaostaje u govoru. Ima i velike probleme u razvoju, pa će morati na dodatne preglede. Predstoji mu mukotrpno lečenje i ne znam da li će imati uslove za izlečenje. Ipak, lekari se nadaju da se deo njegovih anomalija može sanirati i popraviti - priča glava porodice Slobodan Bandović, a supruga Stanka dodaje:

Dete na prvom mestu

Porodicu Bandović obišlo je i nekoliko privrednika, dobrotvora iz Sjenice i Novog Pazara koji su izrazili spremnost da im, ako krene akcija, pomognu u izgradnji kuće.
- Kuća im je preko potrebna, ali za sada je samo u fazi razmišljanja. Ako bude novih donacija i sakupimo bar dve-tri hiljade evra za početak, započećemo temelje, pa dokle stignemo. Za sada nam je najvažnije da se mali Radiša leči, a za kuću ćemo videti - ističe humanitarac Hido Muratović.

- Trebalo je da Radišu ranije odvedemo u Beograd, ali za to nismo imali uslova jer Slobodan povremeno nadničeći ne može da zaradi ni za hranu i odeću mališana, a kamoli za putovanje do Beograda, posete bolnicama i kupovinu lekova. Sada će nam, uz pomoć čitalaca "Vesti" i drugih dobrih ljudi, biti znatno lakše. Hvala svima koji nam pomažu, hvala do neba Miletu, Mariji i Dragici, želimo im dobro zdravlje i svu sreću ovog sveta. Neka ih Bog čuva!

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.



 

2024 © - Vesti online