Sreda 28.03.2018.
12:55
Vestionline

Najjače vojske budućnosti: Rusija u problemu, samo jedna evropska zemlja ostaje vojna sila

youtube.com/Sputnik
Vojska Rusije

Autor teksta, vojni analitičar Robert Ferli smatra da je ruska vojska posle raspada SSSR-a prošla kroz težak period, izgubivši veći deo resursa i političkog uticaja, ali i ljudstva.

Međutim, zahvaljujući finansiranju, Oružane snage Ruske Federacije su ponovo ojačale, a to se posebno odnosi na elitne jedinice.

Ovaj stručnjak procenjuje da će ruska vojska u budućnosti naići i na niz problema, među kojima navodi otežan pristup tehnologijama i nedostatak ljudstva.

Indija zaostaje za konkurencijom po kvalitetu opreme, ali taj problem rešava nabavljajući oružje u evropskim zemljama, Rusiji, Izraelu i SAD.

Kineska vojska, smatra Ferli, nema dovoljno iskustva u realnim borbama i nedostaje joj finansiranje.

Međutim, Peking ima na raspolaganju "gotovo neograničeno ljudstvo i kontroliše znatno više resursa od bilo koje druge vojske na svetu".

Francuska je jedina zemlja u Evropi koja će zadržati moćnu vojsku. Ferli objašnjava da francuska vojska na raspolaganju ima "odlično oružje, uključujući tenkove i artiljeriju".

Američka vojska će, tvrdi Robert Ferli, za 12 godina i dalje biti svetski "zlatni standard".

Amerikanci su stekli značajno iskustvo u borbenim operacijama, na primjer u Iraku i Avganistanu. Osim toga, SAD imaju najveću flotu bespilotnih letjelica, što im omogućava da vrše precizne vazdušne napade, prenosi "Ruska reč"

2024 © - Vesti online