Sreda 28.03.2018.
11:39
Vestionline

Konfuzija na Kosovu: Da li pada Haradinaj?

EPA//Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Haradinaj je juče najavio da ne namerava da podnese ostavku, a danas tvrdi da je za opstanak vlade dobio podršku vladajuce koalicije, koju će od sada činiti samo albanske partije, ali i albanske opozicije.

Nezadovoljan odlukom Srpske liste, Haradinaj je rekao da postoje i druge parlamentarne grupe, te da će njegova vlada biti manjinska.

- Dobio sam čestitke od poslanika, parlamentarnih grupa... Dakle, ne postoji potreba za izborima, niti je vlada pala - rekao je kosovski premijer.

Poslednji vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su u junu prošle godine, a vlada je uz teške pregovore formirana tek u septembru i to zahvaljujući podršci Srpske liste.

Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova su podeljeni po pitanju opstanka ili pada vlade i dok Zenun Pajaziti smatra da prištinske institucije u ovom trenutku treba ojačati, njegov kolega Džavit Haljiti smatra da je najava izlaska Srpske liste iz vlade "ucena", ali da će to, ako ta odluka bude i ozvaničena, to značiti pad vlade.

S druge strane, opozicione stranke, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Grupa nezavisnih poslanika još se nisu izjasnili da li će podržati Haradinaja.

DSK, stranka koja je nedavno, kada je u skupštini ratifikovana demarkacija sa Crnom Gorom, tražila nove izbore, sada smatra da ne treba dozvoliti pad vlade i da ne treba dozvoliti da "Srpska lista odlučuje o sudbini Kosova".

Deo analitičara, međutim, napominje da, iako nije prošlo ni godinu dana mandata ove vlade, ne treba isključiti ni mogućnost raspisivanja izbora.

2024 © - Vesti online