Četvrtak 29.03.2018.
00:10
J. L. Petković - Vesti

Sever pod čizmom Prištine

Tanjug/AP
Napad: Specijalci ROSU

- Ovakva brutalnost je nezapamćena. Još se nismo oporavili od šoka od ubistva Olivera Ivanovića, a sada ovo. Akcija kosovske policije ima samo jedan cilj, da nas uplaši i da odemo - kaže za "Vesti" meštanin Mitrovice.

Taman kada je izgledalo da su tenzija pomalo splasle, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU upale su u ponedeljak u Mitrovački dvor, prekinule okrugli sto o unutrašnjem dijalogu i uhapsile Đurića.

Uvod u podelu pokrajine?

Međunarodni zvaničnici su za portal kazali da postoji strah da je taj događaj scenario podele Kosova.
- Stvaranje novih okolnosti, početak nemira na severu bi doveo do stvaranje nove situacije, posle koje bi Srbija izašla s idejom podele Kosova - kazao je jedan zapadni diplomata.
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, prema izvorima portala, nije bio uključen u događaje.

Ministar u bolnici

Tom prilikom, povređene su 32 osobe, od kojih je 17 zbrinuto na oftalmologiji, 13 na hirurgiji i dvoje na ortopediji. Kosovski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Nenad Rikalo nalazi se na intenzivnoj nezi mitrovičkog Kliničko-bolničkog centra, zbog povrede desne strane grudnog koša, trbuha i slabine.

- Rikalo je van životne opasnosti i stanje mu je stabilno - kazao je hirurg Saša Dimić. Prema rečima lekara, povrede su nanete tupim predmetima, kundacima, dugim cevima, nogama, cokulama, suzavcem, otrovnim gasovima.

- Među povređenima su bili i zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović, gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović. A deo pacijenata se nije predstavio - kazao je direktor KBC-a Milan Ivanović.

Napad šok bombama

ROSU su došli naoružani dugim cevima, a šok bombama probili su put kroz grupu Srba koja je stajala ispred ulaza u Mitrovački dvor s podignutim rukama. Među njima je bio i gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić, koji je pokušao da smiri tenzije.

Međutim, policija je nasilno ušla u zgradu, naredila da svi legnu na pod, obarali su stolove i čaše, rušili kamere TV ekipa koje su pratile događaj, a potom je bačen suzavac. Pri tom, niko od Srba u prostoriji nije bio naoružan, niti je pružao otpor.

Vladimir Milić, snimatelj RTS-a, rekao je" "Ne diraj me, novinar sam", ali je isprskan biber sprejom po licu, a onda i prebijen.

- Snimao sam. U uglu je bio Marko Đurić. Grupa policajaca je s oružjem krenula ka njemu i pošao sam za njima. Odmah sam osetio udarac i neko mi je izbio kameru iz ruku. Pao sam i još nekoliko puta su me udarili, ali ne znam čime. Neko me je odvukao u stranu i šutnuo kameru - opisao je Milić.

Tanjug
Poslednja odbrana: Srpske barikade na severu

Osuda iz UNS

Udruženje novinara Srbije osudilo je nasilje pripadnika specijalne policije Kosova nad novinarima koji izveštavaju o događajima u Kosovskoj Mitrovici. UNS zahteva da nadležni omoguće svim novinarima da bez ometanja i nasilja rade svoj posao, a da odgovorni za ovaj incident budu kažnjeni.

Novinarke pred cevima

Novinarka "Večernjih novosti" Dragana Zečević ispričala je za "Vesti" da je među Srbima kružila priča kako je 215 specijalaca ROSU upalo na sever Kosova, a najdrastičnije je bilo istred Mitrovačkog dvora gde su uhapsili Marka Đurića.

- Pola sata nakon početka sastanka iz protokola su zamolili novinare da napuste skup. U tom trenutku su stigli specijalci s uprtim cevima i nastalo je komešanje, bačene su šok bombe i suzavci - kaže Dragana Zečević.

Ona i još 14 naših kolega došli su da izveštavaju sa ovog skupa. Policija je u njih uperila puške i, kako kažu, vređala ih na nacionalnoj osnovi.

- Sve vreme sam pokušavala da fotografišem, a oni su nas psovali i gurali. Koleginicu i mene su odgurnuli puščanom cevi. Građani su uplašeni, razočarani i revoltirani odnosom kosovskih Albanaca prema Srbima. Najtragičnije je da niko od međunarodne zajednice nije reagovao, a prisutni su bili i vojnici Kfoea koji su samo slikali - zaključuje Dragana Zečević.

Tanjug/AP
Proveden ulicama: Hapšenje Marka Đurića

Tači naredio poniženje Đurića

"Kosovski predsednik Hašim Tači naredio je da se posle hapšenja u Mitrovici direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić dovede u Prištinu i da ga vuku ulicama kako bi ga ponizili", objavio je portal " gazetaexpress.com", pozivajući se na domaće i međunarodne izvore.

Direktora Vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića policija je vodila ulicom do stanice u Prištini. Vozilo kojim je dovezen iz Mitrovice je parkirano daleko od ulaza u stanicu, tako da je mnoštvo novinara i građana moglo da vidi kako Đurića sprovode držeći ga za ruke i vrat.

Kako se ističe, Tači je prethodno u kabinet pozvao prvog zamenika premijera Bedžeta Pacolija, ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefu i direktora Policije Kosova Špenda Mađunija i tu im dao instrukcije kako da postupe na severu Kosova gde su poslate elitne jedinice policije. Izvor koji je bio na sastanku rekao je za taj portal da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić telefonom pozvao Tačija i zapretio da će "dovesti vojsku do granice sa Kosovom".

Nakon tog razgovora Tači je naredio policiji da dovede Đurića do Prištine i da ga ponize tako što će ga voditi kao kriminalca, sa lisicama na rukama i sagnute glave.

Neko mora da odgovara

Direktorka administracije u opštini Severna Mitrovica Adriana Hodžić ocenila je da su specijalne jedinice ROSU upotrebile prekomernu silu za koju nije bilo opravdanja.
- To nije smelo da se dogodi i nadam se da će neko odgovarati za sve ono što se juče desilo. Mislim da svi relevantni faktori treba da se uključe da se tenzije smire i da se ovako nešto više nikada ne dogodi - kazala je Adriana Hodžić.
Zamenica predsednika Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Ksenija Božović smatra da predstavnici Srba treba da napuste vladu, Skupštinu Kosova i sve organe u kojima učestvuju.










 

2024 © - Vesti online