Sreda 28.03.2018.
09:11
Vestionline

OEBS zabrinut za bezbednost novinara na KiM

EPA//Valdrin Xhemaj

 

Podsetimo, novinari su napadnuti tokom izveštavanja o intervenciji policije na severu Kosovske Mitrovice, kada je uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Tokom policijske operacije koja se dogodila 26. marta, povređeno je pet novinara, a uništena je medijska oprema, ističe OEBS u saopštenju.

- Duboko sam zabrinut zbog napada na ove novinare. Medijskim radnicima je neophodno omogućiti da rade svoj posao slobodno, bez straha za svoju bezbednost - rekao je Dezir.

Ambasador Bratu navodi da je legitimno pravo medija da prate događaje i izveštavaju, što je deo kontrole i ravnoteže u demokratskom društvu. "Neophodno je da ova prava poštuju i podržavaju svi učesnici, uključujući i policiju", rekao je Bratu.

OEBS navodi da je legitiman posao mnogih novinara, koji prate događaje, bio ugrožen, a dodaje i da je grupa ljudi na marginama tog incidenta napala jednog fotoreportera.

U saopštenju se podseća da predstavnik OEBS za slobodu medija prati razvoj medija u svih 57 država članica te organizacije.

2024 © - Vesti online