Utorak 27.03.2018.
20:43
Vestionline, Tanjug

Vulin: Tači i Haradinaj sada cvile, očekujem novi pritisak na Vučića

Tanjug
Brisel konačno da kaže šta treba: Aleksandar Vulin

- Znam da ti pritisci neće uspeti da na bilo koji način da pomere Vučića u političkom smislu i niko to ne može da očekuje. Nadam se da je Mogerini to naučila, da Vučiću možete da kažete šta mislite, ali ne možete da mu nametnete svoje mišljenje, pogotovo ne pretnjama i ucenama - rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Ministar se nada da će doći dan, a "možda je večeras ta noć" da ćemo čuti predstavnike EU koji ne kažu da obe strane treba da se uzdrže od nečega i koji neće pokušati da izjednači nasilje Albanaca i miroljubivu politiku Srba. Ističe da se nada da će večeras čuti da ZSO mora da se stvori u punom kapacitetu.

- Ne da su Srbi prisiljeni da je prave sami, već da će Albanci morati da je sprovedu u najkraćem mogućem roku, za 10-ak dana, do pete godišnjice od Briselskog sporazuma i onako kako je dogovoreno - podvukao je Vulin.

On je naveo da je jučerašnje hapšenje Đurića u Kosovskoj Mitrovici bio teroristički napad na njega i otmica Đurića.

- To govori da ne možete postati država kada to niste, države hapse, a terorističke organizacije otimaju - rekao je ministar i dodao da se juče pokazala prava priroda režima u Prištini.

Podržava odluku Srpske liste da izađu iz kosovske vlade i navodi da je to trebalo i ranije da se uradi, kod drugih antisprkih poteza Ramuša Haradinaja.

- Trebalo ih je srušiti ranije, ali i ovo je odličan dan da se sruši ta vlada, pa neka oni izađu pred stanovnike Kosova i Metohije i neka objasne šta oni zapravo rade i kakva su vlada - kaže ministar.

Srpska lista će, podvlači, glasove među Srbima dobiti ponovo, ako ne i u većem broju, a albanski predstavnici treba da razmišljaju o njihovim rezultatima.

- Oni su sada u poziciji da razmišljaju o sebi i svojoj političkoj sudbini, a Srpska treba da bude gospodar svoje političke sudbine - rekao je Vulin.

Sada, kaže, čujemo Tačija i Haradinaja koji su počeli da "cvile", govore da napušanje vlade nije najpametnije i traže razgovor.

- Što niste razgovarali pre nego što ste prebili Đurića i narod u Kosovskoj Mitrovici, pre nego što ste hapsili nevine povratnike - upitao je Vulin.

Na Tačijevu izjavu da je odluka Srpske o izlasku iz vladajuće koalicije dokaz da je poseta Marka Đurića, bila provokacija Beograda, Vulin kaže da se sada ne priča o upotrebi sile od strane ROSU, niti o prekršenom Briselskom sporazumu, već o tome da je sve bilo provokacija kako bi Srbi izašli iz vlade". 

Navodi da očekuje da će iz međunarodne zajednice tražiti da se Srpska vrati u institucije Prištine, da se ne izazovu izbori i da sadašnja "garnitura" ostane gde je, barem da bi se završio posao oko Suda za ratne zločine.

- Ali, oni to neće uraditi, kao što neće ni ZSO. Oni neće da dozvole da im se sudi za zločine, jer smatraju da su žrtva. Sve je ovo počelo kada je međunarodna zajednica nedovoljno snažno pokušala da implementira Sud za ratne zločine OVK i ostavila mogućnost da oni sami organizuju sud - rekao je Vulin.

Na severu Kosova i Metohije je napeto, kaže ministar i dodaje da građani znaju da imaju podršku Vlade Srbije, te da niko neće dozvoliti novi "Bljesak" ili "Oluju". 

- To im garantuje vojska Srbije, vlada i predsednik Srbije. Pogrom se neće ponoviti - poručio je Vulin.

2024 © - Vesti online