Utorak 27.03.2018.
21:03
b92.net

Dan kada je oboren 117A - "Izvinite, nismo znali da je nevidljiv"

EPA/CNN
Obaranje "nevidiljivog" udarne vesti na televiziji CNN

F-117A oboren je četvrtog dana bombardovanja SRJ, a oborio ga je 3. divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije kojim je komandovao potpukovnik Zoltan Dani.

Pogođen je iz ruskog raketnog sistema S-125 Neva zaslugom komandanta potpukovnika Đorđa Aničića, koji je vodio čitavu operaciju. 

Pao je u ataru sremskog sela Buđanovci kod Rume, a pilot potpukovnik Dejl Zelko spasen je šest sati nakon obaranja.

U 20.42 časova, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli su da avion pogode sa zemlje. 

U srpskoj javnosti od obaranja F-117 popularna je postala rečenica "Izvinite, nismo znali da je nevidljiv". 

F-117 A je opremljen sa dva "dženeral elektrik F 404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni panel u kabini, koja pojačava efikasnost misije. 

Cena tog aviona, po nameni - lovca, koji je, od 1982. do 1990. godine, proizvodila američka kompanija "Lokid", bila je 45 miliona dolara. 

Avion je dug 20,3 metra, visok 3,8 metara, s rasponom krila od 13,3 metra, a postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha. 

"Noćni soko" je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija. 

F-117 A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajeno za letelice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion". 

"Noćni soko" je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme. 

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina, od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču na to da se letelica ne može registrovati na radaru.

EPA/CNN
 

"Razmišljao sam kako me čekaju Srbi"

Pilot "nevidljivog" je nedavno ispričao i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata u serijalu Nacionalne geografije. 

On je 27. marta poleteo iz baze Avijano u Italiji da bi najpre otišao na sever Srbije, a onda se spuštao južno ka Beogradu, gde je bacio dve bombe teške po 900 kilograma. Još dok se kretao ka Beogradu imao je loš predosećaj a pratila ga je i oluja. On je ispričao da je osetio neku tegobu i da je bio prestravljen. 

- Nevidljivi ne može da komunicira sa bazom, i znao sam da moji neće znati ako mi se nešto dogodi - ispričao je on u serijalu "Nikog ne ostavljamo". 

Nakon što je pogodio metu, planirao je da se vrati u bazu, ali tada je počela da dejstvuje srpska protivvazdušna odbrana. Ispaljivane su rakete, od kojih je, kako je ispričao, već prva mogla da ga obori. Pošto je izbegao par raketa, jedna ga je pogodila u krilo pa je avion počeo da pada, ali Zelko nije mogao da se katapultira zbog brzog poniranja. 

Ispričao je da mu je svašta prolazilo kroz glavu - njegov život, porodica, slika kako tuguju nad njegovim kovčegom, avion koji pada. 

- I odjednom sam se našao u sedištu koje pada. Morao sam da se otarasim sedišta. Nekako sam uspeo, i počeo sam da se spuštam padobranom. Tada sam samo razmišljao o tome kako me srpski vojnici već čekaju dole, jer sam im upravo bombardovao glavni grad - ispričao je ovaj pilot. 

Zelko kaže da se spustio izmedu dva sela, tridesetak kilometara od Beograda. Pao je u njivu i sakrio se u kanalu za odvodnjavanje. Kaže da je uključio uređaj i počeo da traži GPS signal. On dodaje da mu je laknulo kada je uspostavio vezu sa bazom. 

- Satima sam bio u kanalu. U daljini su se čula vozila, helikopter - kazao je Zelko. 

Kada je doleteo helikopter iz Tuzle, bio je u problemu - uređaj za infracrveni signal se pokvario, a na radiju se čulo "Javi se, ne vidimo te". 

- Iskočio sam iz kanala i upalio signalnu raketu. Čekao sam ko će me prvi uhvatiti. Pritrčala su dva vojnika, nisam znao čiji su dok nisu progovorili na engleskom. Sutradan sam pozvao ćerku i čestitao joj 10. rođendan. Tek tada sam shvatio - spasen sam - ispričao je Zelko, preneo je "Blic".

Tanjug/Arhiva/Vladimir Dimitrijević
 

Susret raketaša i pilota

Buđanovci su pravo niotkuda postali svetski popularno mesto, meštani su danima davali izjave i slikali se pored olupine jedinog ikada srušenog "nevidljivog". Njegovi ostaci su potom prebačeni u Muzej vazduhoplovstva u Beogradu, a prema pojedinim teorijama zavere, jedan deo su preuzele ruske i kineske obaveštajne službe. 

Dejl Zelko dolazio je u Srbiju 2012. godine. On je tada u Kovinu bio gost Zoltana Danija, oficira koji ga je 1999. oborio zajedno sa svojom jedinicom. Susret je upriličen uoči premijere drugog dela filma o obaranju F-117 i druženju dvojice oficira koji su bili na suprotnim stranama. 

Zelko je tom prilikom rekao da je samo slušao naređenja i da se pred svaki let molio za živote ljudi koji žive na teritoriji koju bombarduje. 

- Mene je sramota što nisam znao gotovo ništa o Srbiji pre bombardovanja. Kasnije sam izučavao Srbiju, mnogo sam saznao o istoriji vaše zemlje, o ljudima, o slavnim ratovima u kojima ste bili na strani pravde i slobode. To saznanje sam preneo i na svoju decu - rekao je Zelko.

2024 © - Vesti online