Utorak 27.03.2018.
18:54
Vestionline, Tanjug

Kako će izgledati ZSO koju najavljuje Srpska lista?

A. Čukić
Srpska lista neće više da čeka Prištinu da sprovede obaveze iz Briselskog sporazuma

Ta ZSO će imati svoj predsednika, njegovog zamenika, Savet, kao i Skupštinu, a činiće je predstavnici 10 opština.

To je za Tanjug rekao poslanik Srpske liste Igor Simić, koji je precizirao da je reč o sledećim opštinama: Leposavić, Zvečan, Severna Kosovska Mitrovica, Zubin potok, Parteš, Ranilug, Novo brdo, Gračanica, Štrpce i Klokot. 

Dodao je da ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine sačinjava tih 10 opšstina sa srpskom većinom na KiM, u kojima živi između 110.000 i 120.000 stanovnika. 

ZSO je inače bila obaveza Prištine prema Briselskom sporazumu, potpisanom 2013. godine, a čijih se prvih šest, od ukupno 15, tačaka odnosi upravo na formiranje te zajednice.

Zajednica srpskih opština imaće svoju upravljačku strukturu koju će činiti predsednik, njegov zamenik, savet, kao i Skupština ZSO, koju će činiti legalni i legitimno izabrani predstavnici postojećih Skupština u tih 10 opština. 

Korist od ZSO imaće ne samo Srbi, već i Albanci, jer će imati jedan glas koji će govoriti u ime Srba na KiM, a o problemima Srba staraće se sami Srbi, rekao je Simić.

On je uveren da će tako i međunarodna zajednica imati relevantne sagovornike kada su u pitanju problemi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

Simić odbija prigovore da je formiranje ZSO jednostran potez:

- To je, naprotiv, potez, koji je iznuđen i apsolutno u skladu sa Briselskim sporazumom, ali sa zakašnjenjem od pet godina, jer prištinske institucije nisu želele da ispune ono na šta su se obavezale i pred Beogradom, ali i pred predstavnicima Evropske Unije - naglasio je Simić. 

Naša namera je, dodaje, da oživimo Briselski sporazum na način na koji je i potpisan, "što znači da se Sporazum iz 2013. godine o opštim principima uspostavljanja ZSO, sa izvršnim ovlašćenjima, oživi kroz proces koji nam predstoji 20. aprila". 

Prema njegovim rečima, ZSO bi trebalo da bude "krovna institucija" srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, koja će na najbolji način odgovoriti na potrebe građana koji tamo žive. 

- Ne samo Srba, već i svih ostalih zajednica koje u tim opštinama žive - podvukao je Simić. 

ZSO, precizirao je Simić, u skladu sa ovlašćenjima iz Briselskog sporazuma, staraće se o zdravstvu, prosveti, urbanom i ruralnom planiranju kao i ekonomskom razvoju tih opština. 

- Ona nije uperena ni protiv koga, niti će na bilo koji način ugroziti bilo koju zajednicu na KiM, ali će pomoći srpskoj zajednici da bolje upravlja svojim životima - poručio je Simić. 

Kako je rekao, u svim tim opštinama Srpska lista, u skladu sa demokratskom voljom građana iskazanom na lokalnim kosovskim izborima, ima većinu u lokalnim skupštinama. 

Predstavnici Srpske liste najavili su danas da će 20. aprila , na pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, formirati ZSO. Oni su o tome prethodno obavestili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na sastanku koji su imali sa njim danas u Beogradu. 

Prvih šest tačaka Briselskog sporazuma tiču se upravo ZSO:

1. Formiraće se Udruženje/Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu. (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Ranilug, Pasjane, Parteš i Klokot). 

2. Zajednica će imati osnivački statut. Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Garancije za Zajednicu su važeči zakon i Ustavni zakon. 

3. ZSO će imati predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće. 

4. Opštine članice, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima biće ovlašćene da sarađuju vršeći svoje nadležnosti kolektivno preko zajednice. Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja. 

5. ZSO će imati i dodatne nadležnosti, koje će na nju prenete centralne vlasti u Prištini,

6. Zajednica će imati predstavničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu. Kako bi se navedeno sprovelo, predviđa se funkcija monitoringa. 

2024 © - Vesti online