Utorak 27.03.2018.
13:24
Vestionline, Tanjug

Nemački mediji: Rusija, "uvek dobar neprijatelj"

pixabay.com
Hoće li spoljni neprijatelj ujediniti Evropu po pitanju unutrašnje politike?

"Dojče vele" navodi da su Sjedinjene Američke Države proterale 60 ruskih diplomata, Ukrajina 13, Albanija dvoje, a Makedonija jednog, dok je ukupno 16 država EU proteralo - od jednog do četiri diplomate.

"Neko protera jednog, neko dvoje, ali niko više od četvoro ruskih diplomata. Svi učestvuju u akciji, pokazuju solidarnost sa Britancima, ali niko neće da se baš totalno zaigra sa Rusijom. Doduše, sada je jedino pitanje kada će Rusija da protera diplomate. To vlada u Moskvi mora da učini i da bi sačuvala obraz", ocenjuje Radio Dojčlandfunk iz Kelna.

Pročitajte još:

pixabay.com

* Kina: London treba da pokaže dokaze

Ipak, nemački radio primećuje da niko ne govori o liniji zaustavljanja niti o strategiji izlaza iz situacije i ukazuje da "solidarnost sa Velikom Britanijom jeste dobra, ali dobra je i uviđavna spoljna politika."

"Frankfurter rundšau" piše da sada "savez SAD, Nemačke i zemalja  EU okreće zavrtanj eskalacije i na napad otrovnim gasom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja reaguje proterivanjem ruskih diplomata". 

"Ispravno je to što se izražava solidarnost sa Londonom i time pojačava diplomatski pritisak na Moskvu. Osim toga, Zapad demonstrira da i pored mnogih razlika u mišljenjima može da unekoliko naudi svom protivniku. No, tom poduhvatu nedostaje jedan element: na primer, Nemačka je mogla da posreduje i odnese Putinu uzorke otrovne supstance. Zapad bi tako izašao u susret Moskvi i reagovao na njene zahteve, a Rusija bi istovremeno bila prinuđena da povuče sledeći potez", navodi frankfurtski list.

"Hajlbroner štime" upozorava da bi situacija mogla da eskalira i da je velika opasnost da na kraju svi budu samo - gubitnici, a ističe da je veoma problematična i politika dvostrukih aršina, jer "dok je Rusija pod sankcijama, Turska neometano sme da nastavi svoj pohod protiv Kurda".

Istovremeno, "Kelner štat-ancajger" navodi da, iako je moguće sumnjičiti Rusiju, nema dokaza da je Kremlj imao svoje prste u ovoj igri. Zato se i proterivanje diplomata teško može opravdati - a za radikalnije korake kao što su ekonomske sankcije ne bi bilo osnova".

"Sve to neće promeniti stav Kremlja koji poriče svaku umešanost u napad nervnim gasom. Sada bi trebalo da uslede protivmere Moskve. A to vodi u pitanje: šta donosi jak signal solidarnosti Zapada - osim daljeg kvarenja ionako zatrovanih odnosa?", ocenjuje "Štutgarter nahrihten". 

"Fraje prese" piše da zajedništvo Zapada "bode oči" pri čemu je, navodi, britanska premijerka Tereza Mej u svojoj zemlji pod pritiskom zbog svog "katastrofalnog upravljanja izlaskom Britanije iz EU" i prete joj novi izbori koji bi je "oduvali sa funkcije". 

"A EU? Ona je u najvećoj krizi u poslednjih nekoliko decenija. Duboke pukotine između (uskoro još samo) 27 zemalja se ne mogu prevideti. I tako je upotrebljen oproban instrument politike moći: kada na unutrašnjepolitičkom planu ne ide, nađi sebi spoljnog neprijatelja koji će nas sve ujediniti. Rusija je uvek bila dobar neprijatelj", zaključuje nemački list.

2024 © - Vesti online