Utorak 27.03.2018.
13:19
Vestionline, Tanjug

Skupština Srbije: Traži se ostavka Vučića?

M. Karović
Poslanici pitali o hapšenju Đurića, prekidu pregovora...

Poslanica Nove strake Marinika Tepić imala je pitanje za premijerku Anu Brnabić kada je Vlada Srbije odlučila da Marko Đurić ode u Kosovsku Mitrovicu i šta je uradila posle incidenta, s obzirom na to da je Đurić, kako je rekla, vladin službenik i "nema veze sa kabinetom predsednika".

- Zanima me šta je ona (Brnabić) preduzela juče nakon hapšenja, šta su članovi vlade odlučili, da li su se sastali na ovu temu i koji su dalji potezi - pitala je Tepić.

Zašto nije bilo "živog zida" oko Đurića?

Samostalni poslanik Slaviša Ristić pitao je kada će se pitanje Kosova i Metohije naći na dnevnom redu Skupštine Srbije.  

Ristić je pitao čija je ideja bila da se planirani skup, na kojem je Đurić trebalo da učestvuje, održi na 50 metara od bošnjačke mahale, zašto su Srbi - pripadnici kosovske policije sve to posmatrali, zašto nije napravljen fizički zid oko direktora Kancelarije, te zašto oni poput (Milana) Radojičića nisu zaštitili Đurića.

Napomenuo je da se sa Vučićem slaže da je Kosovo teroristička tvorevina, takozvana država, te upitao - čemu onda dilema da li Srpska lista treba da bude deo tamošnje vlade. 

Zašto Đurić ne dođe ovde? 

Lider Dveri Boško Obradović traži da se održi sednica Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji.

- Da li je moguće da dve godine novog skupštinskog saziva nemamo nijednu sednicu na temu KiM, da nije sazvan odbor za KIM, a imali smo juče incident, kao i da predlog rezolucije KIM koje je predala Dveri ne može da dođe na dnevni red, a pričate o unutrašnjem dijalogu. Zašto Đurić ne dođe ovde, nego ide u Mitrovicu u nejasan avantursiticki poduhvat - pitao je Obradović. 

On je želeo da zna i koja je odluka državnog rukovodstva nakon Đurićevog hapšenja, navodeći da bi trebalo da se prekinu pregovori i da se vrate pod okrilje UN.

- Nemojte da se ljutite kada neko izražava sumnju u sve što se desilo. Previše je elemenata koji govore da je dogovor Tačija i Vučića da se javnost pripremi za pravno - obavezujući sporazum - rekao je Obradović.

Srbija - ozbiljna država

Šef poslanika SPS Đorđe Milićević zahteva od pravosudnih institucija da utvrde krivičnu odgovornost onih koji su na bahat način učestvovali u otmici direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića. 

- Juče je na ovakav način demonstrirano nasilje i nemoć. Smatramo da je predsednik izašao sa jasnim stavovima i porukom i da je Srbija pokazala kako reaguje ozbiljna država, koja želi da sačuva mir i stabilnost i spreči destabilizaciju -  rekao je Milićević.

Ostavke 

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da su jučerašnji događaji dovoljan razlog za ostavke predsednika i vlade.

On je pitao i da li se predsednik Aleksandar Vučić tajno sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i da li su tom prilikom razgovarali o svemu što se juče događalo.

A premijerka...

Poslanica DS Gordana Čomić zahteva objašnjenje od Ane Brnabić kako je doneta odluka da se 9,5 miliona evra dodeli Kontinentalu za subvencionisanje 200 programerskih pozicija. 

- Zahtevam da mi se dostavi obrazloženje ekonomske održivosti i osnov da se nekome daje 9,5 miliona evra na tržištu IT u Srbiji gde nema nezaposlenih programera - pitala je Čomić. 

Nju je zanimalo i koji je status istrage o ubistvu šest mladića u kafiću "Panda".
 

2024 © - Vesti online