Utorak 27.03.2018.
10:29
Vestionline, Tanjug

Kanbera protiv Moskve: Australija proteruje dvoje ruskih diplomata

pixabay.com
Australija na strani Velike Britanije

- Zajedno sa Velikom Britanijom i drugim saveznicima i partnerima, Australija će odgovoriti na nedavni napad nernim agensom u Solzberiju. Dvoje ruskih diplomata, koji su identifikovani kao neprijavljeni obaveštajci biće izbačeni iz Australije u skladu sa Bečkom konvencijom - rekao je Turnbul, prenosi Rojters.

SAD su u ponedeljak najavile proterivanje 60 ruskih diplomata. Sve u svemu, oko 100 ruskih diplomata će biti izbačeno iz zapadnih zemalja, uključujući 17 članica EU, što je, kako navodi Rojters, najveće izbacivanje ruskih diplomata još od Hladnog rata.

Makedonija i Norveška odlučile su u ponedeljak da proteraju po jednog ruskog diplomatu. 

Španija će proterati dvoje ruskih diplomata, a Špansko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju predstavlja "pretnju po našu bezbednost i međunarodno pravo", preneo je Rojters.

Albanija se danas pridružila zemljama članicama EU, SAD, Kanadi i Ukrajini odlukom da podrži Veliku Britaniju proterivanjem dvojice ruskih diplomata. 

Odluku o proterivanju dvojice ruskih diplomata donelo je Ministarstvo za spoljne i evropske poslove, a potom ju je saopštilo ambasadoru Ruske Federacije u Tirani Aleksandru Karpushinu.

Švedska je saopštila da će proterati jednog ruskog diplomatu. 

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će zbog "slučaja Skripalj" proterati jednog ruskog diplomatu, navodeći da se slaže sa procenom Britanije da je Rusija najverovatnije odgovorna za napad na bivšeg dvostrukog špijuna na britanskom tlu.

Francuska će takođe proterati četvoro ruskih diplomata.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedeljak da je još rano donositi odluku o eventualnom proterivanju ruskih ambasadora zbog slučaja napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Britaniji.

Napad na Skripalja i njegovu ćerku dogodio se 4. marta u britanskom Solsberiju. Po dostupnim informacijama oni su i dalje u kritičnom stanju.

2024 © - Vesti online