Ponedeljak 26.03.2018.
21:30
Vestionline, Tanjug

Zeman naložio: Proveriti da li je "novičok" iz Češke

en.wikipedia.org
Hoće da zna gde je proizveden nervni gas: Miloš Zeman

Zeman je taj nalog izdao nakon što je češka vlada odbacila ruske navode da postoji mogućnost da je nervni agens, poznat kao "novičok", došao iz Češke.

Portparol češkog predsednika je rekao da je Zeman odluku doneo posle sastanka sa predstavnicima kontraobaveštajne službe.

Rojters prenosi da je Zemanov portparol posle na Tviteru reagovao i na pisanje portala koji su odluku Zemana protumačili kao stajanje na stranu Rusije, ističući da su to "lažne vesti".

Češka je ranije danas odlučila da protera troje ruskih diplomata u znak solidarnosti prema Britaniji.

Češki premijer Andrej Babiš je odbacio navode da "novičok" vodi poreklo iz Češke.

"Rusi su prešli sve granice kada su rekli da ''novičok'' možda potiče od nas. To je apsolutna laž", poručio je Babuš.


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno je izjavila da najverovatniji izvor "novičoka" može biti sama Britanija, ili Češka, Slovačka i Švedska.

Zaharova je u tom kontekstu pomenula i SAD, ali je navela da je to "pod znakom pitanja".

London tvrdi da je nervni agens "novičok" korišćen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukok špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Zaharova tvrdi da su te zemlje, a ne Rusija, intenzivno testirale tu supstancu od kraja 90-ih godina prošlog veka.

"Poreklo te toksične supstance je najverovatnije iz zemalja koje su vršile intenzivna istraživanja "novičoka" od kraja 90-ih. To su Velika Britanija, Slovačka, Češka Republika i Švedska", rekla je Zaharova za tv stanicu "Rusija 24", navodeći da su SAD, međutim, "pod znakom pitanja", prenosi Tass.

Ministri spoljnih poslova Švedske i Češke, kao i slovačko Ministarstvo spoljnih poslova odmah su odbacili navode Zaharove.

Češki ministar spoljnih poslova Martin Stropnjicki je, takođe, kao neosnovane odbacio navode Zaharove.

"Ovo je primer manipulisanja informacijama u javnosti sa izuzetno spekulativnom porukom koja ne može biti dokazana", napisao je na Tviteru Stropnjicki, prenosi Rojters.

Češka ministarka odbrane Karla Slečova je navode Zaharove nazvala apsurdnim.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

2019 © - Vesti online