Ponedeljak 26.03.2018.
18:40
Vestionline, Tanjug

Otvorena Pandorina kutija: Ruske diplomate proteruju i Kanada, Švedska...

pixabay.com
Moskva na udaru, sve više zemalja proteruje diplomate

"Ovo četvoro su identifikovani kao pripadnici obaveštajne službe ili individue koje su koristile svoj diplomatski status da bi podrili bezbednost Kanade ili se mešali u našu demokratiju", navela je u saopštenju kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Friland.

Prema njenim rečima, to je odgovor na "gnusan i bezobziran" napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji.

Kanada je istakla da četvoro ruskih diplomata proteruje u znak solidarnosti sa Britanijom, preneo je Rojters.

I Švedska je saoštila da će proterati jednog ruskog diplomatu zbog napada u Britaniji na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

- Pokušaj ubistva u Solsberiju je krupnije pitanje od bilateralnih pitanja Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije - naveo je u saopštenju švedski premijer Stefan Lefen.

On je istakao da Švedska očekuje da Rusija odgovori na pitanja Britanije i da u potpunosti sarađuje sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja.

Odluku da proteruju ruske diplomate, pored Švedske, potvrdilo je još 13 zemalja članica EU, a to su: Nemačka, Francuska, Poljska, Litvanija, Češka, Italija, Holandija, Danska, Letonija, Estonija, Rumunija, Hrvatska i Finska.

SAD, Kanada i Ukrajina su takođe saopštile da će proterati ruske diplomate.

Prethodno je Velika Britanija, 20. marta, proterala 23 ruskih diplomata, na šta je Rusija uzvratila istom merom.

2024 © - Vesti online