Ponedeljak 26.03.2018.
18:26
Vestionline, Tanjug

Orban: Srbija nije problem, već potencijal za EU

Tanjug
Srbi uvek mogu da računaju na Mađare: Viktor Orban

- Tvoj plac više vredi, ako imaš komšiju koji je uspešan - rekao je Orban u obraćanju posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Subotici.

Uspešna i prosperitetna Srbija u susedstvu znači mnogo i za Mađarsku, koja je sreća što je sused uspešnoj zemlji kao što je Srbiji.

Orban je naglasio da je i Evropskoj uniji potrebna Srbija, kao veliki potencijal, te da Srbi uvek mogu da računaju na Mađare kada je reč o priključenju EU.

- Srbija nije problem, Srbija je veliki potencijal za nas - poručio je u Subotici premijer Mađarske Viktor Orban.

Kako je rekao, EU ima potrebu za novim energetskim injekcijama i mora da se proširi svoje redove sa novim snagama, jer će se potencijali smanjivati, a Unija mora da jača.

- Evropa mora da bude aktivnija i uspešnija na Balkanu i zbog stabilnsoti ovog regiona. Srbija je veoma važna za EU - istakao je mađarski premijer.

On je primetio da ranije nesigurnosti možemo da zaboravimo, jer je svet mogao da se uveri da Srbija danas ima rukovodstvo koje je u stanju da stvori stabilnost, koja je izuzetno velika vrednost.

Pored stabilnosti, ukazao je da je poboljšana ekonomska situacija u Srbiji i da su se otvorile mogućnosti za dalji rast i razvoj.

- Mađarska će i dalje da se zalaže da se EU odnosi prema Srbiji kao potencijalu koji još nije iskorišćen i da će Srbija dobiti vise energije, ako postane članica Unije - naglasio je Orban.

On je ponovio da je model zaštite manjina koji je Srbija izgradila primer za celu Evropu, jer je malo zemalja u EU koje su imale snage da usklade ponos i teritorjilani suverenittet, a da istovremeno obezbede autonomiju svojim manjinama i čak da to podstiču.

- U Srbiji se to desilo i u smislu manjinske zaštite može biti model - naznačio je Orban.

Orban, koji je sa Vučićem danas prisustvovao otvaranju obnovljene sinagoge u Subotici, rekao je da je srpski narod veoma otvoren, kao i Mađari.

- Uvek je uzvišen trenutak kad čovek doživi i pomisli da može da čini nešto samo zbog lepote i dobrote, a za to je dokaz otvaranje sinagoge. Uvek smo znali da imamo veliko srce, a ovo govori i o našem odnosu prema kulturi - rekao je Orban.

Orban je citirao Vinstona Čerčila, koji je na namere smanjenja budžeta za kulturu u Britaniji u vreme Drugog svetskog rata rata, uzvratio pitanjem "u redu, ali zbog čega se mi onda borimo" i istakao da i u vremenima kriza koje se moraju rešavati, ne smemo zaboraviti da su i Srbi i Mađari kulturni narodi.

- A kultura se sastoji od lepota i vrednosti koje su stvorili naši preci, a sve je stvoreno u čast naših naroda - rekao je Vučić.

On je zahvalio Vučiću na dosadašnjoj političkoj saradnji i prijateljstvu, podsetivši da u Mađarskoj slede izbori, na šta se Vučić nadovezao rečima: 

- Da ne žuri Viktor sa tim, nastavićemo mi i posle ovih izbora. Ja uvek pogodim izborne rezultate.

2024 © - Vesti online