Ponedeljak 26.03.2018.
17:39
Vestionline, Tanjug

Priština se uplašila EU? Tači, Veselji i Haradinaj dogovorili izradu Statuta ZSO

Tanjug
Veruje se da je najava formiranja Statuta posledica nedavnog susreta: Tači, Mogerini i Vučić u Briselu

"Na sastanku je zaključeno da se uspostavi široka institucionalna radna grupa, koja će sarađivati sa upravnim timom i Misijom OEBS-a na Kosovu za izradu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom sa skladu sa kosovskim ustavom i odlukom Ustavnog suda", navodi se. 

Pročitajte još:

EPA//Valdrin Xhemaj

Prištinu čeka stolica u UN

Vučić i Tači u Briselu

Posle nedavnog sastanka u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i Tačijem srpski predsednik je preneo da su predstavnici EU jasno rekli Tačiju da se pristupi formiranju ZSO.

Trojica čelnika privremenih kosovskih institucija, Tači, Veselji i Haradinaj su, kako se navodi u saopštenju, razgovarali o aktuelnim dešavanjima u dijalogu za normalizaciju odnosa Begrada i Prištine.

U saopštenju se takođe navodi da će dijalog biti okončan pravno obavezujućim sporazumom.
Oni su se složili da je dijalog sa Beogradom "nacionalni interes Kosova", te da bi na tom pitanju trebalo da se ujedine sve političke snage, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kosovskog predsednika.

Iz Tačijevog kabineta je ranije saopšteno da je predsednik privremenih kosovskih institucija naložio izradu Statuta ZSO, što je u Prištini protumačeno kao posledica poslednje runde dijaloga sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prištinski mediji su tim povodom preneli da između Tačia i Haradinaja ne postoji saglasnost po pitanju formiranja ZSO, te podsećaju da je kosovski premijer u petak, dok je u Briselu trajao dijalog, rekao da Priština nije počela izradu Statuta ZSO, te da on nije ni pročitao Briselski sporazum, koji je inače potpisan još 2013. 

Kosovski Ustavni sud je dve godne kasnje ocenio da je više tačaka tog sporazuma u suprotnosti sa Ustavom.

2024 © - Vesti online