Utorak 27.03.2018.
13:30
Vesti

Izborna kampanja o trošku građana

EPA/James Ross
Izvinio se narodu: Danijel Endrjus

Ovo šokantno otkriće usledilo je posle objavljivanja izveštaja ombudsmana Debre Glas u kome se navodi da su laburisti 2014. omogućili službenicima u izbornim jedinicama da budu angažovani u političke svrhe jedne partije i plaćeni novcem poreskih obveznika.

Skretanje pažnje

Laburisti pokušavaju da pažnju javnosti sa skandala skrenu najavom novih infrastrukturalnih projekata kao što su izgradnja saobraćajnica, škola i bolnica. Najavili su i dve milijarde dolara za policiju u cilju suzbijanja kriminala u Viktoriji.

Posle skandaloznog otkrića u medijima, usledilo je i ogromno nezadovoljstvo građana, koje je primoralo premijera Viktorije Danijela Endrjusa da naloži partiji da vrati gotovo 388.000 dolara u budžet Viktorije, u nadi da će time biti zataškan skandal.

Prekasno, navode mediji, jer pukim vraćanjem novca neće biti vraćeno i poverenje izneverenih građana.

"Odlukom da se zaposleni u izbornim kancelarijama angažuju u predizborne svrhe, za šta su delimično bili plaćeni novcem iz Parlamentarnog fonda bilo je pogrešno", navela je u svom izveštaju gospođa Glas.

Danijel Endrjus je uputio javno izvinjenje biračima u Viktoriji zbog skandala, ali u laburističkoj stranci ne vide da su išta pogrešno uradili jer bi birači "u svakom slučaju glasali za njih".

Prema pisanju medija, kako bi se ublažio skandal i umanjile mogućnosti da laburisti izgube na novembarskim izborima, razmišlja se da Endrjus bude smenjen sa mesta premijera i da ga zameni ministarka za transport Džesinta Alen.

Opozicija Viktorije najavila je da neće dozvoliti da ovaj skandal bude zaboravljen i da će insistirati na njemu sve do izbora. Na isti način je to radio i sadašnji premijer Danijel Endrjus, kada je kao lider opozicije kroz medije provlačio tadašnjeg premijera Danijela Neptajna zbog skandala zbog finansijskih zloupotreba poslanika Džefa Šoua.

2024 © - Vesti online