Ponedeljak 26.03.2018.
16:31
Vestionline, Tanjug

Moskva: Zapadne zemlje slepo prate Britaniju, sledi odgovor

pixabay.com
Oštar protest Moskve

Ministarstvo je u saopštenju navelo da na proterivanja ruskih diplomata, koja su usledila kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u engleskom gradu Solsberiju, gleda kao na "neprijateljski akt" i "provokativni gest", preneo je Rojters. 

Rusija oštro protestuje protiv proterivanja svojih diplomata iz velikog broja zemalja članica EU i NATO, dodaje TASS pozivajući se na saopštenje tog ministarstva. 

RIA javlja, pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, da će Moskva u narednim danima na sličan način odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz zemalja EU.

"Odgovor će biti simetričan. Radićemo na tome u narednim danima i odgovorićemo svakoj zemlji", navodi agencija pozivajući se na taj izvor, prenosi Rojters. 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je 14 zemalja članica Evropske unije odlučilo da protera ruske diplomate.

Ruske diplomate se proteruju u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, prenele su agencije.

Tusk je rekao da postoji mogućnost da se primene i dodatne mere, koje bi uključile i nova proterivanja u narednim danima ili nedeljama, prenosi AP. 

Akciji zemalja EU pridružile su se SAD, Kanada i Ukrajina.

Američki predsednik Donald Tramp naložio je da se iz SAD protera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Sijetlu.

Kanada je odlučila da protera četvoro, a Ukrajina 13 ruskih diplomata.

2024 © - Vesti online