Ponedeljak 26.03.2018.
14:58
Vestionline, b92.net

Četiri zemlje spremne da proteraju ruske ambasadore

pixabay.com
Rusija "leti" sa mape sveta? (Foto: Ilustracija)

Prema informacijama iz ruskih ambasada u Letoniji, Litvaniji i Estoniji, ruski ambasadori pozvani su na razgovor u ministarsta spoljnih odnosa tih zemalja, a komentare će dati, kako se navodi, nakon završenih sastanaka.

Zvanično za sada nisu objavljeni razlozi za ovakve odluke, ali se pretpostavlja da su oni znak podrške Velikoj Britaniji koja je proterala 23 ruskih diplomata zbog slučaja trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Britaniji, za šta zvanični London smatra Rusiju odgovornom.

Moskva je do sada odbacila sve navode o umešanosti u taj slučaj. 

Gotovo istovremeno,iz Britanije dolazi vest da su tamšnje vlasti spremile naloge za hapšenje ljudi povezanih sa sumnjivim ruskim kapitalom.

Sekretar u britanskom ministarstvu odbrane Gevin Viliamson rekao je da će hapšenja biti moguća u skladu sa novim zakonom, nedavno u svojenim u Britaniji.

Cilj tog zakona je da se registruju svi objekti čija namena nije jasna, kao i pojedeinci i da se, preduzmu dalje akcije. 

On je rekao i da je cilj ruskog predsednika Vladimira Putina da podeli Englesku veliku Britaniju i njene saveznike, odnosno da ih "zavadi", ali je, kako kaže, Estonija saopštila da se, što se njih tiče, to neće dogoditi. 

Podsetimo, i Hrvatska bi danas trebalo da odluči da li će podrežati Britaniju i proterati ruskog ambasadora iz svoje zemlje.

A što se tiče Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je danas izjavio da se i od Srbije očekuje da donese odluku u vezi slučaja Skripalj.

2024 © - Vesti online