Utorak 27.03.2018.
02:00
D. Pašić - Vesti

Od Srpske za kapelu 60.000 evra

D. Pašić
Dodik i prota Mićić u hramu

Posle obilaska crkve, Milorad Dodik je obećao da će se lično založiti da osveštanju spomen-kapele srpskim žrtvama prisustvuje patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej. Dodik je pozvao naš narod u rasejanju na jedinstvo.

Poziv na jedinstvo Srba u rasejanju

Prisutnima se obratio i starešina hrama protojerej-stavrofor Dragan Mićić.

- Posebno zahvaljujemo predsedniku Dodiku koji je pre nešto manje od četiri godine posetio našu parohiju i dao, da tako kažem, zeleno svetlo za izgradnju spomen-kapele srpskim žrtvama iz Prvog svetskog rata pohranjenim na italijanskom groblju u selu Mauthauzen i tu gradnju pomagao. Do sada smo imali veliki probem da obezbedimo sredstva, ali zahvaljujući Dodiku i gospođi Cvijanović taj problem smo rešili. Obećali su nam da će do kraja juna 60.000 evra biti uplaćeno na račun Eparhije austrijsko-švajcarske za nastavak izgradnje kapele - radosno je prisutnima kazao prota Mićić.

On je kazao da srpska zajednica u ovom delu Austrije ima dosta problema pre svega sa organizacijom nastave srpskog jezika, za šta očekuje takođe pomoć iz matice.

Okupljenima su se obratili i premijerka Srpske Željka Cvijanović i Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Predstavnici srpskih klubova na sastanku

Razgovori s privrednicima

Pre dolaska u sedište parohije predsednik i premijer Republike Srpske sastali su se s privrednicima iz Linca, predstavnicima dijaspore poreklom iz Srpske sa kojima su razgovarali o uspostavljanju konkretne privredne saradnje sa domaćim privrednicima i podršci koju po pitanju uspostavljanja ekonomske saradnje može da pruži dijaspora. Iskazana je spremnost da se uz podršku dijaspore doprinese promociji privrednih i turističkih potencijala Srpske, kao i preduzimanju konkretnih privrednih aktivnosti.

2024 © - Vesti online