Ponedeljak 26.03.2018.
20:11
D. Dekić - Vesti

Dačić bi prekid pregovora

A. Čukić
Povukao bi potpis: Ivica Dačić

Dačić je primetio da je Vučić "previše tolerantan u vezi sa sprovođenjem sporazuma o Zajednici srpskih opština" i ocenio da će "njima biti mnogo teško sa ovakvim Vučićem koji je razočaran".

Mera u avionima i kamionima

Pošto je predsednik Srbije ukazao koliko neki srpski gradovi imaju manje stanovnika nego ranije, a kosovski više Albanaca i Nikola Selaković je prebrojavao Srbe i Albance.
- Srbija svakodnevno izgubi onoliko stanovnika koliko putnika i članova posade pogine u padu jednog aviona, a to znači da je svaki dan 107 Srba manje, dok je na primer kosovskih Albanaca za 41 više. Na svakodnevnom nivou nas je za jedan avion manje, a Albanaca za jedan autobus više - rekao je Selaković beogradskim medijima, ali nije objasnio zašto kao primer nije uzeo Rumune ili Mađare.

- Kao premijer sam potpisao, a sad bih povukao potpis i rekao ako oni neće ZSO, nećemo ni mi ostatak sporazuma i vratili bismo se na staro stanje, povratak srpskih institucija - ljutit je bio Dačić, ali je porukom da će Srbija ipak uložiti maksimalne napore za kompromisno rešenje u vezi s Kosovom, na kraju, reterirao.

Izgleda ne baš uverljivo, pa mu je Mihajlovićeva očitala lekciju i uz poruku da on takvim izjavama šteti Vučiću, istakla kako "žrtve i uništena zemlja obavezuju sve koji vode Srbiju da nikad više ne dozvole sukob sa najmoćnijim zemljama sveta".

- Ne želimo sukobe ni sa kim, želimo kompromisno rešenje za pitanje Kosova, više desetina godina gurano pod tepih, jer želimo bolju budućnost za neke nove generacije i Srba i Albanaca - kazala je ona.

Srbija je, prema njenim rečima, mnogo drugačija od one pre 19 godina jer ide ka EU, ekonomski je stabilna i ima predsednika Vučića, koji želi stabilnost, mir, saradnju i dijalog sa svim zemljama sveta.

Međutim, Vučić u Briselu nije krio pesimizam, jer, kako kaže, iako je prištinskoj delegaciji jasno i nedvosmisleno rečeno da moraju da formiraju ZSO, ne veruje da će do toga doći, jer se Priština služi trikovima da bi odložila obavezu. Jednako je, smatra on, to i krivica EU, koja je takođe potpisnik Briselskog sporazuma.

- Izanalizirali smo sporazum od 7. do 15. tačke, sve što je Srbija ispunila, a šest prvih tačaka ZSO nisu. Za pet godina i najteži ratovi su završavani - rekao je šef države za TV Pink, koji je, pored brojnih medijskih kuća, jedini imao prilike da dobije njegovu izjavu.

Visokoj predstavnici Federiki Mogerini poručio je i da Beograd jeste na putu EU, ali da se ne može očekivati da Srbija "ukine sebe" i "uruši sve svoje nacionalne interese".


 

2024 © - Vesti online