Ponedeljak 26.03.2018.
18:11
Z. Mirković - Vesti

Ne damo srpsku zemlju!

Z. Mirković
Uvek dignu glas: Naši zemljaci na pomenu

Ove godine se okupilo više ljudi da bi doprineli da se zločin NATO-a nad srpskim narodom nikada ne zaboravi i da se u Austriji podigne svest o tome. Srbi u Austriji su tokom svih 78 dana bombardovanja održavali proteste u Beču, a svaki se završavao na Štefansplacu, na kojem se od tada svake godine organizuje pomen.

Organizator skupa Lazar Bilanović, predsednik Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, rekao je da je važno da se ne zaboravi zločin NATO-a nad Srbima i ukazao da ta alijansa nastavlja da čini isto u drugim delovima sveta.

Albanska provokacija

Pomen na Štefansplacu pratilo je i nekoliko mladih Albanaca. Oni su bezuspešno pokušavali da isprovociraju okupljene Srbe i njihove austrijske prijatelje.

Velika nepravda

David Štokinger, šef Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe) u Švehatu, podsetio je da je NATO započeo agresiju na Jugoslaviju nakon što je u Rambujeu predočen neprihvatljiv diktat.

Agresija je bila, kako ističe, usmerena protiv zemlje koja nije bila spremna da se pokori novom svetskom poretku i odustane od svog suvereniteta. Najavio je da će se pomen za žrtve NATO agresije održavati sve dok bude postojala zapadna vojna alijansa kako bi se ukazivalo na njihove zločine.

- Nećemo prihvatiti nepravdu, nećemo prihvatiti krađu srpske zemlje - poručio je Štokinger na srpskom jeziku.

Zahtev Beču

Nakon pomena, predstavnici austrijskih organizacija i Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti održali su sastanak na kojem je razmotreno pokretanje inicijative kojom bi se pozvala austrijska vlada da povuče odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je za "Vesti" izjavio da je NATO agresija bila velika nepravda, kao i da je ogromna greška bilo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Štokinger je podvukao da je nezavisnost Kosova izdejstvovana bombama.

- NATO agresijom je prekršeno međunarodno pravo. Insistiraćemo da u Austriji dođe do promene stava u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova - obećao je Štokinger.

Z. Mirković
Poruka svetu

Stravičan bilans

Vilhelm Langtaler, austrijski publicista i suosnivač Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, ukazao je da se dogodilo ono na šta se upozoravalo, a to je da NATO i SAD nastavljaju da vode ratove. On je naglasio da je za mir u Evropi odlučujući mir sa Rusijom, zbog čega se zalaže za saradnju sa tom zemljom i protivi sukobu.

Danijel Trailović, sekretar SPKD Prosvjeta u Austriji, podsetio je na stravičan bilans NATO agresije, dodajući da je Zapadna vojna alijansa stala na stranu separatista i islamista. On je naglasio da se radilo o besmislenoj agresiji suprotnoj međunarodnom pravu, koja ništa nije rešila, već samo izavala patnju civila.

Srboljub Isailović iz humanitarne organizacije Srbi za Srbe rekao je da je srpski narod pretrpeo veliku nepravdu, zbog koje još pati.

Ratomir Milosavljević

Austrijancima istinu u lice!

Ratomir Milosavljević istakao je da je bitno da se održava javni pomen da bi se videlo koliko je velika tragedija napravljena u Evropi i celom svetu, kao i da nije bio problem Slobodan Milošević, već nešto drugo. Prema njegovim rečima, konflikt oko Kosova je teško rešiti i verovatno će on biti još neko vreme zamrznut.

Milorad Mateović naglasio je da je mnogo srpskih civila izginulo u bombardovanju koje je sprovedeno suprotno međunarodnom pravu i bez saglasnosti UN. On je istakao da pomeni u centru Beča imaju smisla jer se istina o agresiji ne saopštava samo Austrijancima, već i turisti iz celog sveta.
Suzana Stojadinović naglašava da je bitno da se zna koliko je NATO naneo zla i uništio naše lepe kulture na Kosovu i Metohiji i celoj Srbiji, kako bi se sprečilo da se slično opet dogodi.


 

2024 © - Vesti online