Ponedeljak 26.03.2018.
09:11 >> 11:12h
Vestionline, Tanjug

Burno u Kataloniji: Troje uhapšeno, 89 povređeno

EPA/Andreu Dalmau
Neredi u Španiji ne jenjavaju

Katalonska policija navodi da je svih troje uhapšenih deo "besne gomile" koja je pokušala da dođe do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju u Barseloni, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva.

Policija navodi da je među povređenima u tim sukobima i četvoro policajaca. Pored njih, prema navodima Regionalne službe za vanredne situacije, 46 učesnika protesta povređeno je u sukobima u Barseloni, a još dve u manjem sukobu u gradu Ljeida. 

U centru Barselone juče je došlo do sukoba između policije i učesnika protesta protiv hapšenja Pudždemona.

Policija je suzavcem i pendrecima sprečavala hiljade pristalica nezavisnosti da dođu do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva. 

Predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent pozvao je sinoć na formiranje "širokog socijalnog i demokratskjog fronta kako bi se odbranilo prava i slobode" regiona. 

Torent, koga su za predsednika parlamenta Katalonije izabrali poslanici proseparatističkih stranaka, kazao je da bi voleo da se tom frontu pridruže političke stranke, radnički sindikati i organizacije civilnog društva, prenosi AP. 

Prema njegovim rečima, španska vlada napada srce demokratije i da se Katalonija koristi kao "laboratorija za diskriminaciju, koja će nastaviti na drugim mestima". 

- Španija i Katalonija prolaze kroz svoje najmračnije momente od kada je obnovljena demokratija pre četiri decenije - smatra Torent.

2024 © - Vesti online