Ponedeljak 26.03.2018.
01:30
Vestionline, mondo.rs

Ovu hranu nikako ne smete da jedete kada joj istekne rok

pixabay.com
 

Jaja

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje od tri do pet nedelja. Dakle, imate dovoljno vremena da ih potrošite. Jaja kojima je istekao rok mogu biti toksična, imajte to na umu.

Sveže meso

Ako meso niste upotrebili za 48 sati, stavite ga u zamrzivač, u suprotnom rizikujete veoma opasne bakterije, salmonelu, ešerihiju kol... a to se sve teško i dugo leči.

Meki sirevi

Tvrdi, stariji sirevi (čedar, gauda...) imaju duži rok trajanja, jer je bakterijama teže da ih "okupiraju". To znači da tvrdi sirevi mogu u frižideru da stoje i do šest meseci. Međutim, meki sirevi kao što su (rikota, feta, krem sir…) su podložni bakterijama i trebalo bi ih baciti nakon prvog znaku kvarenja ili nakon isteka roka trajanja koji je istaknut na ambalaži, a to je oko sedam dana nakon otvaranja.

Kupovni prelivi

Možda vam se čini da kupovni sos ili neki preliv, može da traje beskonačno, samo zato što je u staklenoj tegli, ali niste u pravu - i ti prehrambeni proizvodi su takođe podložni bakterijama. Zato, ako ste primetili tečnost koja se izdvojila na površini tegle, možda grudvice u sosu, ili osećati neki čudan miris - bacite to odmah.

Salate sa prelivima

Sve salate za koje koristite senf, majonez, kečap i slične kupovne prelive, pojedite odmah kada ih napravite, najkasnije za 24 sata. Nakon toga "poješće" ih bakterije.

Sveži sokovi

Sveže ceđeni sokovi su veoma moderni, ali i veoma opasni ako ih ne popijete brzo - za dva ili tri dana najduže. Veoma su podložni bakterijama, za razliku od prerađenih sokova koji su pasterizovani.

Mesne prerađevine

U svojoj ambalaži mogu stajati dugo, ali čim ih otvorite pojedite ih za tri dana. Ukoliko primetite da je šunka postala lepljiva, pršut ima čudan miris, kobasica je promenila boju - bacite to! Mesne preprađevine su podložne bakteriji koja se zove Listerija, a koja je otporna na niske temperature, i u vašem frižideru može fino da se "baškari".

Riba

Riba je, kao i svako drugo meso, podložna bakterijama, zato je treba pojesti za dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom, ribu uvijte u foliju i stavite u zamrzivač.

Klice

Klice, koje su postale veoma moderan dodatak salatama, uzgajaju se u toplim uslovima, što ih čini idealnim za razmnožavanje bakterija. Zato ih jedite samo dva dana nakon kupovine, a ako ste trudni ili već bolesni, izbegavajte ih u potpunosti.

Sveže bobičasto voće

Bobičasto voće ima kratak rok trajanja. Maline i jagode su jestive samo tri dana nakon kupovine, a borovnica nešto duže, do pet. Ako ih ne pojedete u tom vremenu, zamrznite ih i izbegnite ciklospirou i muke kao što su dijareja, nadimanje, povraćanje i druge simptome trovanja hranom.

Zeleniš

Da, čak i ako ga dobro operete, povrće poput zelene salate, spanaća, blitve… često sadrži bakteriju ešerihiju koli. Zato, dobro pročitajte šta piše na ambalaži, ako kupujete upakovan zeleniš, i pridržavajte se tog datuma.

Školjke

Kao i ostali morski plodovi, sveže školjke imaju veoma kratak rok trajanja - dan ili dva, i to u frižideru. Ova hrana, nakon isteka roka upotrebe, može da sadrži vibrio vulnifikus, bakteriju koja izaziva trovanje krvi.

2024 © - Vesti online