Ponedeljak 26.03.2018.
02:12
M. Stojiljković - Vesti

Luka, igrač budućnosti

EPA
Ogroman potencija: Luka Jović prava opasnost za golmane u Bundesligi

Ajntraht više ne gubi pred svojim navijačima, u seriji je od pet uzastopnih pobeda u Frankfurtu, a mladi srpski napadač stigao je do šest golova u Bundesligi. Drugi je najefikasniji igrač tima iako je odigrao daleko manje utakmica od konkurenata.

Odavno srpski fudbal nije imao talentovanijeg gol igrača, pogotovo na privremenom radu u Nemačkoj. Još od Marka Pantelića iz vremena kad je igrao za berlinsku Hertu. A Luki Joviću je samo 20 godina.

6 golova je Jović dao u Bundesligi

- On je igrač budućnosti - kaže Dragoslav Stepanović, najbolji trener Ajntrahta svih vremena u izboru navijača ovog kluba.

Proslavljeni srpski trener živi u Frankfurtu i redovno prati igre mladog zemljaka.

- Kad se nađe u nekoj situaciji pred golom, deluje kao da je prethodno već provežbao tu akciju, neverovatno lako se kreće i ulazi u šanse - ističe Stepi.

Nije tako bilo na početku. Trebalo je vremena da se mladi napadač navikne na novu zemlju i ligu, jednu od najjačih u Evropi.

Treći srpski strelac u Ligama 5

Ukupno je 14 srpskih fudbalera ove sezone postizalo golove u Ligama petice. Luka Jović je sa šest golova na trećem mestu. Najefikasniji je Sergej Milinković Savić ispred Luke Milivojević.
9 - Sergej Milinković Savić (Lacio)
8 - Luka Milivojević (Kristal Palas)
6 - Luka Jović (Ajntraht Frankfurt)
4 - Filip Kostić (Hamburger SV)
3 - Dušan Tadić (Sautempton), Adem Ljajić (Torino)
2 - Aleksandar Kolarov (Roma), Miloš Jojić (Keln), Neven Subotić (Sent Etjen)
1 - Nemanja Matić (Mančester Junajted), Mijat Gaćinović (Ajntraht Frankfurt), Aleksandar Mitrović (Njukasl), Miloš Veljković (Verder), Gojko Kačar (Augzburg)...

- Sve je za njega bilo novo. Od načina treniranja, tempa igre do obaveza u defanzivnim zadacima, koje od njega i ostalih igrača zahteva Niko Kovač, uostalom, kao i svi drugi treneri Nemačkoj. Osim toga, imao je pauzu, nije dve godine igrao za Benfiku. I ovde je u početku retko dobijao šansu, ali se sad izborio, sasvim zasluženo i ja ga čak vidim kao novog standardnog igrača u preostalih sedam utakmica. Po igri i statistici apsolutno zaslužuje jer je već postigao šest golova u Bundesligi, samo dva manje od Francuza Halera koji je igrao daleko, daleko više od njega.

Stepi veruje da će, što vreme bude odmicalo, Jović biti sve efikasniji.

A. Čukić
S lica mesta: Dragoslav Stepanović

Prevodilac

Dragoslav Stepanović je imao često prilike da razgovara sa Lukom Jovićem.
- Dobar je momak, vaspitan. Ja sam mu ponekad prevodilac, kad posle meča gostuje na konferenciji za štampu, a to se obično desi kad dobro odigra, postigne gol ili asistira - kaže legendarni trener Ajntrahta, koga u klubu iz Frankfurta izuzetno cene.

- Svaka nova utakmica i svaki novi gol podižu samopouzdanje i teraju igrača da pruži još više. Kod Luke se vidi velika želja, motivisanost i odlučnost. Kad bude dobijao više minuta dobiće još više i na sigurnosti, a tada će biti još bolji i opasniji pred golom.

Mada je već sad postao strah za čuvare mreže. Prava fudbalska eksplozija.

- Kad uđe u igru, ostavlja utisak kao da je na terenu od prvog minuta. Veoma brzo se adaptira na situaciju na terenu, odmah uđe u šansu. To je kvalitet koji ga izdvaja od ostalih igrača - hvali ga Stepanović.

Krenuo iz Bijeljine

Ime i prezime: Luka Jović
Datum rođenja: 23. decembar 1997.
Mesto rođenja: Bijeljina
Godina: 20
Visina: 1,81 metar
Pozicija u timu: napadač
Broj na dresu: 8 (Ajntraht)
Karijera: Crvena zvezda (2014-2016), Benfika i Benfika B (2016 - ), Ajntraht Frankfurt (2017 - ).
Reprezentacija: Srbija (U17, U19, Mlada)

Hvali ga i FIFA. Nedavno ga je uvrstila među 50 najtalentovanijih igrača na svetu. I nemački mediji ga hvale, primećuju da fizički pomalo podseća na Gerda Milera, kratke noge, brza reakcija... iako je viši od nemačke legende.

- Na prvi pogled deluje nonšalantno - kaže Stepanović. - Ali odlično se gradi, ne dozvoljava protivniku da mu uzme loptu, čvrst je u duelu, stabilan, koncentrisan... Ogroman je potencijal.
Toliki potencijal da ga Stepi već sad vidi u našem A timu.

Benfika ga ceni 12 miliona evra

Luka Jović je prošlog leta stigao iz lisabonske Benfike i Ajntraht je za dvogodišnju pozajmicu platio Portugalcima dva miliona evra.
Nemački mediji pišu da klub iz Frankfurta ima opciju da posle dve sezone otkupi njegov ugovor za 12 miliona evra. Toliku klauzulu je odredila Benfika.


Šampion Srbije i Portugala

Jović za sada ima po dve titule prvaka Srbije i Portugala. Sa Crvenom zvezdom mu je to uspelo 2014. i 2016, a sa Benfikom 2016. i 2017. godine. Sa lisabonskim "orlovima" ima i trofej Superkupa Portugala (2016).

- Možda će nekome zvučati hrabro, ali ja bih ga bez dileme već sad preporučio i A reprezentaciji. Ako nastavi da daje golove i igra u ovoj formi mogao bi da putuje i u Rusiju na Svetsko prvenstvo. Mi u ovom trenutku nemamo centarfora njegovih karakteristika, da tako lako ulazi u šanse i utiče na igru. Izuzetno je perspektivan.

Luka Jović je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije Srbije. Davao je golova za U17 (pamti se het-trik protiv Hrvata decembra 2013), zatim za U19, a sad je prvi strelac mlade reprezentacije. "Orlići" su ubedljivo prvi u svojoj kvalifikacionoj grupi, a momak rodom iz Bijeljine je sa četiri gola prvi "snajper" tima. Nemojte da se čudite ako preskoči i taj razred i uskoro zaigra za A tim Srbije. On će sigurno biti spreman. Navikao je da bude ispred svog vremena i igra za starije generacije.

Boateng: Ako ovako nastavi...

Luku Jovića hvali i najzvučnije ime u timu iz Frankfurta, 31-godišnji Kevin Prins Boateng, koji je tokom karijere u Herti, Totenhemu, Borusiji iz Dortmunda, Portsmutu, Milanu, Šalkeu, Las Palmasu i sad Ajntrahtu imao prilike da igra sa mnogim velikim fudbalerima. Takvu sudbinu predviđa i talentovanom Srbinu.
- On je veliki potencijal. To možete da vidite kada dobije loptu. Ako ovako nastavi, biće veliki, veliki igrač - rekao je bivši reprezentativac Gane, čiji rođeni brat Žerom Boateng igra za Bajern i reprezentaciju Nemačke.

JOVIĆ: Navikao sam se na Nemačku

Luki Joviću je mnogo značilo što su ga prošlog leta po dolasku u Frankfurt dočekala dvojica zemljaka, Slobodan Medojeveć i Mijat Gaćinović. Prvi je u međuvremenu otišao, karijeru je nastavio u drugoligašu Darmštatu, a sa drugim je nerazdvojan na terenu i van njega.

Društvo im prave i Hrvat Ante Rebić i švedski internacionalac Branimir Hrgota, čiji su koreni iz Hrvatske i BiH. Naravno, tu je i hrvatski trener Niko Kovač i njegov brat i prvi asistent Robert Kovač.

M. Todorović
Zreo za glavnu scenu: U dresu mlade reprezentacije Srbije

Rebić: Čudo od fudbalera

Hrvatski napadač Ante Rebić je kao i Luka Jović do sada postigao šest bundesligaških golova za Ajntraht. U intervjuu za zagrebačke medije nahvalio je mladog Srbina.
- Od saigrača najbolje se slažem s Lukom Jovićem. Mlad je, ali čudo od igrača. Ima sve predispozicije da napravi veliku karijeru, a i on se u Ajntrahtu preporodio - rekao je Ante Rebić za zagrebačke "Sportske novosti".

Najmlađi golgeter u istoriji Zvezde

Luka Jović nikad neće zaboraviti debi u prvom timu Crvene zvezde. Bilo je to u utakmici poslednjeg kola Superlige Srbije u sezoni 2013/14. u Novom Sadu protiv Vojvodine, kada je postigao izjednačujući gol za remi (3:3).
Crvena zvezda je te sezone osvijila titulu, a Jovića je taj gol učinio najmlađim strelcem u istoriji Crvene zvezde. Imao je tada samo 16 godina, pet meseci i pet dana i nadmašio dotadašnji rekord Dejana Stankovića (16 godina, 11 meseci i 24 dana.
Za Crvenu zvezdu igrao je od 2014. do 2016. i na 42 utakmice u Superligi Srbije postigao 12 golova.

- Prava smo balkanska družina. Nemamo problem s komunikacijom - kaže momak rodom iz Bijeljine.

Luka kaže da se sve više navikava na fudbal i život u Nemačkoj.

- Šef Niko Kovač mi sve češće daje šansu i to me raduje. Sve je sad lakše u odnosu na početak. Sve se više uigravam sa ekipom i navikavam na nemački sistem rada. Verujem da će vremenom biti sve bolje - rekao je Luka Jović ovih dana na pripremama mlade reprezentacije Srbije.

Kvalitetniji od Francuza

I nemački mediji se slažu da je samo pitanje dana (utakmice) kad će 20-godišnji Srbin izgurati iz tima Francuza Halera.
"Jović je pokretljiviji i tehnički jači od Halera, a i fizički je na zavidnom nivou. Sa mladim Srbinom kao napadačem, igra Ajntrahta je mnogo sadržajnija", konstatuje " Hessenschau.de".

Kovač: Izuzetno inteligentan

Trener Ajntrahta Niko Kovač zadovoljan je napretkom Luke Jovića.
- Ima veoma dobru loptu, čvrst je i stabilan u nogama, izuzetno inteligentan na terenu - sumira bivši selektor Hrvatske.

Ajntraht je trenutno u Bundesligi na četvrtom mestu koje vodi u Ligu šampiona naredne sezone. Osim šampiona Bajerna koji je ubedljivo prvi, još najmanje pet klubova se bori za preostale evropske vize. Bajern ima 66 bodova, a slede Šalke (49), Borusija Dortmund (48), Ajntraht Frankfurt (45), Bajer Leverkuzen (44), RB Lajpcig (43), Hofenhajm (39), Štutgart (37), Borusija Menhengladbah (36)...

- Igramo dobro i beležimo sjajne rezultate, što je malo ko očekivao na početku sezone. U trci smo za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Borićemo se do samog kraja. Svi verujemo da Ajntraht može da se vrati na međunarodnu scenu - kaže Jović.
U prvom narednom kolu, Ajntraht gostuje Verderu u Bremenu. Biće to 1. aprila. Nije šala, klub iz Frankfurta je ozbiljan u nameri da se izbori u vrh nemačkog fudbala.

Pančev, Falkao, Gerd Miler...

Po stilu igre Luka Jović podseća na sjajnog Kolumbijca Radamela Falkaoa, Nemci kažu da ima nešto i na Gerda Milera, a u našem fudbalu mnogi vide sličnost sa legendarnim golgeterom Crvene zvezde, Darkom Pančevim.

Trostruki "orao"

Oba Jovićeva kluba, lisabonska Benfika, čiji je zvanični član, kao i Ajntraht iz Frankfurta, za koji igra na pozajmici, imaju simbol orla na grbu.
Tu je i reprezentacija Srbije, čiji grb takođe krase orlovi.

 
2024 © - Vesti online