Ponedeljak 26.03.2018.
00:41
D. Dekić - Vesti

Prištinu čeka stolica u UN

www.mc.rs
Vučić džaba pravi dramu: Dušan Janjić

- Vreme za potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine je još tada isteklo i međunarodna zajednica je rešila da zatvori tu knjigu u ovoj godini - objašnjava naš sagovornik i dodaje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić morati do kraja godine da razreši kosovski čvor i normalizuje odnose s Prištinom.

Izričito "ne" i dijalog

Ivica Dačić nije komentarisao najveću srpsku dilemu iz prethodnih dana da li je plan Zapada da Kosovo uđe u UN.
- Državni vrh nikada neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - bio je izričit u već poznatom stavu, ali i dodao da "Beograd mora da bude konstruktivan i da vodi dijalog".

Da će problem morati da bude rešen ove, a najkasnije iduće godine, za "Vesti" ukazuje Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose.

- Predsednik Vučić sada pravi dramu da ispadne heroj, zaluđuje i frustrira narod, a o mestu za Kosovo u Ujedinjenim nacijama zna još kad je u Briselu pre pet godina, kako je sam rekao, spavao na podu. Tada je samo odložio kosovsku stolicu u UN, što više neće moći da radi - objašnjava Janjić.

On za "Vesti" otkriva da prema informacijama iz visokih međunarodnih krugova, da Nemačka hoće da se problem Kosova reši što pre, odnosno do kraja ove godine. SAD su, prema njegovim rečima, tolerantnije i i daju kao rok 18 meseci od početka političkih pregovora, što bi, ukoliko bude njihov predlog prihvaćen, značilo da sve treba da se okonča 2019.

- Ako se setimo da je pregovarački okvir uspostavljen 2013. godine, moje opiranje je bilo zašto nismo još tada pravili akcioni plan, već smo čekali da to rade stranci - kaže Janjić koji smatra da je u stvari najveća dilema ove vlasti, ali i drama kako se opredeliti: Rusija ili Zapad.

Da postoji "nešto zapisano 2013. "rekao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića, objasnivši da je to, kako je napisao Štefan File, neophodnost da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma. To je, prema Dačićevim rečima, jedino tačno.

- Nama rokova za predstavljanje plana o Kosovu. Javljaju se lažne vesti da to treba da se desi do juna ili marta, pa da će Nemačka Srbiji doneti nekakav predlog ili ultimatum - kazao je šef diplomatije.
 

2024 © - Vesti online