Subota 24.03.2018.
21:46
Vestionline, Tanjug

Pudždemon se uplašio hapšenja, napustio Finsku

EPA
Bivši lider Katalonije iz Finske otišao u Belgiju: Karles Pudždemon

On je Finsku napustio u petak, pošto je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, i krenuo za Belgiju gde planira da sarađuje sa tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtevom za ekstradiciju, izjavio je finski poslanik Miko Kerne, koji je bio domaćin Pudždemonu tokom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj. 

Finska policija je ranije saopštila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Pudždemona, za koga se tada verovalo da se nalazi u Finskoj.

U intervjuu za katalonski radio, Pudžemonomv advokat Žaume Alonso-Kueviljas izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.

Da je Pudždemon bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji. 

Finske vlasti su saopštile da nisu znale gde se Pudždemon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.

U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

Predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent je, u međuvremenu, otkazao glasanje za predsednika Katalonije. Torent je doneo takvu odluku zbog toga što Žordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje sednici.

Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva meseca da izabere predsednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.

2020 © - Vesti online