Subota 24.03.2018.
20:50
Vestionline, Tanjug

Iz Beča poruka NATO agresoru: Nećemo prihvatiti krađu srpske zemlje, vaš rat!

Srbi u Austriji, tokom NATO bombardovanja, svih 78 dana održavali su proteste u Beču, a svaki se završavao na Štefansplacu, na kojem je i kasnije, svake godine, organizovan pomen.

Predsednik Austrijsko-srpskog pokreta soldiarnosti, organizator pomena, Lazar Bilanović, rekao je je važno da se ne zaboravi zločin NATO-a nad Srbima i ukazao je da ta vojna alijansa nastavlja da čini zločine u drugim delovima sveta.

Šef Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger podsetio je da je NATO započeo agresiju na Jugoslaviju nakon što je u Rambujeu predočen neprihvatljiv diktat. On je naglasio da je ova vojna akcija bila dugo pripremana, i da je NATO malu zemlju bombardovao 78 dana sa najmodernijim oružanim sistemima.

- U Srbiji je agresija uništila industrijsku i infrastruktunu osnovu, pošto je NATO samo nakon par dana prešla na civilne ciljeve. Čitavi prostori Srbije su zagađeni uranijumom - naveo je Štokinger.

Agresija je bila, kako ističe, usmerena protiv jedne zemlje koja nije bila spremna da se pokori novom svetskom poretku i odustane od svog suvereniteta.

Najavio je da će se pomen za žrtve NATO agresije održavati sve dok bude postojao NATO kako bi se ukazivalo na njihove zločine.

- Nećemo prihvatiti nepravdu, nećemo prihvatiti krađu srpske zemlje, vaš rat - poručio je Štokinger na srpskom jeziku.

Vilhelm Langtaler, austrijski publicista i suosnivač Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, ukazao je da se dogodilo ono na šta se upozoravalo, a to je da NATO i SAD nastavljaju da vode ratove. On je naglasio da je po mir u Evropi odlučujući mir sa Rusijom, zbog čega se zalaže za saradnju sa tom zemljom, a protiv sukoba s njom.

Danijel Trailović, sekretar SPKD "Prosvjeta" u Austriji podsetio je na stravičan bilans NATO agresije, dodajući da je zapadna vojna alijansa stala na stranu separatista i islamista.

On je naglasio da se radilo o besmislenoj agresijii, suprotnoj međunarodnom pravom, koja ništa nije rešila, već samo izavala patnju civila.

- Priznanjem nezavisnosti Kosova otvorena je Padorina kutija i zato zahtevamo povlačenje odluke o priznanju - istakao je Trailović.

Srboljub Isailović iz humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" rekao je da je srpski narod pretrpeo veliku nepravdu, zbog koje još uvek postoji velika patnja.

Za razliku od nekih ranijih godina, ove je ponovo bilo više ljudi koji su se okupili da bi doprineli da se zločin NATO nad srpskim narodom nikada ne zaboravi i da se u Austriji podigne svest za ovaj zločin.

2024 © - Vesti online