Subota 24.03.2018.
20:30
Vestionline, Tanjug

SPO prozvao Dačića, on im odbrusio: Šta treba, da priznamo Kosovo?!

Tanjug/AP
Zašto SPO ne kritikuje Prištinu: Ivica Dačić

Predsedništvo te stranke navelo je da se opredeljenje Srbije za Evropu ne sme dovoditi u pitanje, kao i da se Srbija ne sme vraćati na politiku Slobodana Miloševića.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić reagovao je na ovo saopštenje i poručio da će predsedniku Srbije uputiti novi predlog - da povuče potpis sa Briselskog sporazuma dok ga Ramuš Haradinaj ne pročita, a SPO upitao zašto ne osudi  Prištinu i EU, jer ni posle pet godina ZSO nije formirana.

"Posle saopštenja Srpskog pokreta obnove u kojem me napada da sam protiv evropskog puta Srbije i da nanosim štetu Srbiji, odlučio sam da promenim svoj predlog: predloziću predsedniku Aleksandru Vučiću da povuče potpis sa Briselskog sporazuma dok se  kosovski premijer Ramuš Haradinaj ne udostoji da bar pročita Briselski sporazum", naveo je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je rekao i da se čudi, zašto SPO ne izda saopštenje u kojem osuđuje Prištinu i EU zašto pet godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma nisu formirali Zajednicu srpskih opština što je suština sporazuma. 

"Po kom to pravilu sporazum i dalje postoji ako jedna strana ne želi da ispuni svoje obaveze? Zar Briselski sporazum važi samo kad Srbija treba da ispuni obaveze? I kakve to veze ima sa našim evropskim putem?", upitao je Dačić. 

On ističe da je Srbija ispunila svoje obaveze i tako je pokazala svoje opredeljenje za mir i stabilnost u regionu, pa samim tim i opredeljenje za svoju evropsku budućnost. 

"I nastaviće i dalje dijalog, ali jedno je evropski put a drugo kada neko vara i laže Srbiju", ukazuje Dačić i ističe da Srbija nikad ne bi potpisala Briselski sporazum da u njemu nije bila Zajednica srpskih opština. 

Dačić kaže da SPO kao da je zaboravio "bubnjeve u koje su udarali kad su formirani na srpskom nacionalizmu, kad su pretili odsecanjem muslimanskih ruku u Novom Pazaru i kada su slali paravojne formacije u Hrvatsku u vreme rata".

"Što ne izađu sami na izbore kao što to radim ja, nego se kriju iza Vučića, neka provere koliku podršku naroda imaju ako smeju. I šta predlažu Vučiću, da prizna Kosovo? Da oćuti sva njihova poniženja i prevare? SPO ne poznaje dobro Vučića, on to neće nikad uraditi. Samo mu se čudim koga je sve primio i stavio na svoju listu", naveo je Dačić.


2024 © - Vesti online