Subota 24.03.2018.
20:12
Vestionline, Tanjug

"Savčenko ruski obaveštajac? To mora da je došlo od Britanaca"

EPA/Sergey Dolzhenko
Optužena da je terorista: Nađa Savčenko

- To su verovatno predložili Britanci, oni vole takve teorije. Naravno, to je čista besmislica. Savčenkova je pitanje unutrašnjih poslova Ukrajine - rekao je Peskov u intervjuu za jednu rusku televiziju.

Pročitajte još:

commons.wikimedia.org/Vadim Čuprina

Nadežda Savčenko pritvorena na dva meseca, spremala teroristički napad?

On se zapitao da li će Evropski lideri izdati saopštenje u kom će zatražiti da Kijev oslobodi Savčenkovu, prenosi TASS.

Državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko 15. marta ove godine je pred ukrajinskim parlamentom podneo dokument u kome je Savčenkova optužena za niz krivičnih dela, uključujući i teroristički napad tokom sednice parlamenta.

Nedelju dana kasnije ukrajinski poslanici doneli su odluku da se Savčenkovoj ukine poslanički imunitet i izglasali da se protiv nje pokrene postupak.

Ubrzo nakon toga Savčenkova se našla u predistražnom pritvoru. Ona je u petak započela štrajk glađu.

U junu 2014. godine, Savčenkova je uhapšena u Rusiji, gde je kasnije osuđena na 22 godine zatvora zbog saučesništva u ubistvu dvoje ruskih novinara u istočnoj Ukrajini. U zatvoru u Rusiji provela je skoro dve godine, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin nije pomilovao 25. maja 2016. godine.

Nakon toga, ona se vraća u Ukrajinu gde je nastavila svoju aktivnu političku karijeru kao ukrajinski poslanik, navodi TASS.

Ukrajinske vlasti okrenule su joj leđa nakon što je ona u sopstvenoj režiji putovala u samoproglašene Republike Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, gde je razgovarala sa rukovodstvom tih samoproglašenih republika.

2024 © - Vesti online