Subota 24.03.2018.
19:59
Vestionline, Tanjug

Izetbegović: Vučić neće destabilizaciju, Dodik je taj koji unosi nemir

Tanjug
Stižu pozitivni signali iz Srbije: Bakir Izetbegović

Fena prenosi da je Izetbegović to rekao u obraćanju u okviru programskog skupa, koji je nazvao Saborom SDA, upriličenog u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Zetra" gde su se okupili članovi i simpatizeri SDA.

Izetbegović je kazao da "odnosi sa Srbijom i Hrvatskom nisu onakvi kakvi bi u SDA želeli da budu i da je mnogo nerešenih pitanja koja se ne rešavaju, koja se stalno i iznova konstatuju, bez konkretnih pomaka, ali odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se, ipak, popravljaju".

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poslednjih godina promenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Siguran sam da Vučić ne namerava da učestvuje u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regionu - ocenio je Izetbegović.

Fena prenosi da je Izetbegović Dodika "identifikovao kao predvodnika snaga koje unose nemir i vode kampanju protiv Bošnjaka u Banjaluci".

- Odlikovao je Radovana Karadžića i druge kojima je Međunarodni sud u Hagu presudio za ratne zločine i genocid u Srebrenici, kazao je više puta da je njegov plan da pocepa BiH. Nabavio je 2.500 jurišnih pušaka što unosi nemir i ukoliko se Dodik ne zaustavi, to će biti problem ne samo za BiH, nego i za region, a time i za Evropsku uniju - rekao je Izetbegović.

Navodi se da je Izetbegović poručio da je "SDA odlučna da se suprotstavi svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene dalje etno-teritorijalne podele", dodajući da je "njihova ustavna obaveza da štite teritorijalni integritet i suverenitet BiH".

- Svi treba da se pomire s tim da neće biti otcepljenja bilo kojeg dela BiH i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvek teritorija BiH - rekao je Izetbegović.

Fena prenosi da je Izetbegović "izrazio nadu da će predstavnici Hrvata u BiH pokazati više poštovanja prema Bošnjacima s kojima žive", najavljujući da "SDA neće prihvatiti predloge izena Izbornog zakona koje su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava" i "koje potpuno potiru građanski princip u korist etničkog, i time vode diktatu manjine nad većinom".

2024 © - Vesti online