Petak 23.03.2018.
17:56
Vestionline

Blumberg o prodaji Telenora: Dolazak finansijskog predatora može da uzdrma stvari

EPA/MAURITZ ANTIN
 

PPF preuzima Telenor u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori za 2,8 milijardi evra, a to može doneti i konkurenciju Dojče telekomu, Vodafonu i Telekomu Austrija, ocenjuje "Blumberg".

Češka privatna finansijska grupacija je u vlasništvu Petra Kelnera, najbogatijeg čoveka istočne Evrope sa bogatstvom od 12,6 milijardi dolara, navodi njujorška agencija. 

Dogovor sa Telenorom će PPF-u doneti dodatnih devet miliona korisnika, 3.500 novih zaposlenih i oko 1,5 milijardi dolara dodatnih prihoda, navodi "Blumberg". 

"Na tržištu Srbije, na kom dominira kompanija Telekom Srbija u državnom vlasništvu, postoji i Vip mobajl Telekoma Austrije, koji očekuje da će pridobiti klijente u situaciji reorganizovanja lokalnog tržišta", izjavio je izvršni direktor Vipa Dejan Turk. 

Analitičar Petr Bartek iz praške filijale Erste grupe tvrdi da će PPF verovatno iskoristiti iskustvo koje ima u upravljanju češkom telekomunikacionom kompanijom O2 kako bi uvećao prihode u novopreuzetim aktivama i da bi ostvario uštede u kapitalnim troškovima. 

Prvi upliv PPF-a u telekomunikacionu i medijsku industriju dogodio se pre gotovo pet godina, kada je preuzeo najveću češku telekomunikacionu kompaniju O2 od španske Telefonike za 3,4 milijarde dolara. Od tada je značajno uvećao zaradu O2, a akcije kompanije su skočile za 400 odsto. 

"PPF će verovatno biti agresivniji i okretniji investitor od Telenora, i verovatno će pokušati da nadmaši svoje konkurente kroz optimizaciju poslovanja ili uvođenje novih usluga", kaže analitičar banke J&T u Pragu Milan Vaniček. 

Dodaje i da bi "dolazak finansijskog predatora mogao da pojača konkurenciju i uzdrma stvari". 

Kako navodi "Blumberg", poslovni pristup PPF-a proističe iz samih korena kompanije kao jedne firme koja je fokusirana na upravljanje investicijama, osiguranje i nekretnine.

2023 © - Vesti online