Petak 23.03.2018.
15:59
b92.net, Vestionline

"Slučaj Skripalj je napad na EU, imamo dokaze protiv Rusa"

pixabay.com
Rusija "na meti" EU

Osim toga, nemačka kancelarka Angela Merkel je navela da će razgovarati sa Francuskom o antiruskim merama, pre nego što bude pokrenula bilo kakvu akciju.

Dodala je i da su dokazi o tome da je Rusija imala ulogu u trovanju Skripalja "sa čvrstim osnovama".

Takođe, oglasio se i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je istakao da je opoziv ruskog ambasadora mera koja nikada do sada nije primenjena, kao i da će još zemalja primeniti dodatne mere protiv Rusije u ponedeljak. 

Podsećamo, bivši ruski agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija 4. marta pronađeni u nesvesnom stanju na klupi u Salisburiju, nakon čega su hospitalizovani i nalaze se u teškom stanju. 

Britanske vlasti optužile su Rusiju za trovanje, što je Moskva odbacila. 

Posle Velike Britanije koja je to već učinila, neke zemlje EU planiraju da proteraju ruske diplomate ili da svoje ambasadore u Rusiji pozovu na konsultacije, rekli su Frans presu izvori bliski samitu. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva "žali" zbog odluke EU.

- Svakako nam je žao,..i da se takve odluke i procene donose - rekao je Peskov i dodao, kako prenosi Tass da se Moskva ne slaže sa takvom odlukom i ponovio da "Rusija apsolutno i nedvosmisleno" nije povezana sa slučajem Skripalj. 

Vodeći ruski nezavisni list Novaja gazeta objavio je nedavno da su ruske kriminalne grupe pre dve decenije došle do nervnog gasa sličnom “novičoku”.

2021 © - Vesti online