Petak 23.03.2018.
14:03
b92.net, Vestionline

Asanž: Sarkozi je "uklonio" Gadafija?

EPA/Facundo Arrizabalaga
Džulijan Asanž "prozvao" Sarkozija

On je istakao i da te tvrdnje, koje su prvi put u javnost dospele 2012. godine, treba da budu ponovo proverene posle nedavnog otvaranja istrage protiv Sarkozija.

Asanž je skrenuo pažnju na tekst koji je objavio britanski Dejli mejl, a u kom se navodi da je Gadafija ubio pripadnik francuske tajne službe, prema naredbi tadašnjeg predsednika Francuske. 

- Motiv je bio da Gadafi bude uklonjen kako ne bi bio ispitivan zbog navodnih sumnjivih veza sa Sarkozijem. Ranije ga je francuski predsednik nazivao “bratskim liderom“, a govori se i da je dobio milione od libijskog lidera kako bi finansirao svoju predsedničku kampanju 2007. godine. Sa Gadafijem je bio blizak i bivši britanski premijer Toni Bler i tu je bilo priče o velikom novcu - navodi se u tekstu. 

Dejli mejl je tada pisao da su britanski i francuski "vojni savetnici" bili u Libiji tokom prevrata u kom je ubijen Gadafi, a privremeni predsednik Vlade Libije Mahmud Đibril je rekao da se jedan strani agent umešao među revolucionare kako bi ubio Gadafija. 

- Od početka NATO ofanzive na Libiju, koju je podržavala i Sarkozijeva vlast, Gadafi je pretio da će otkriti sve detalje njihovog odnosa. Sarkozi je imao svaki razlog da ućutka Gadafija, što je brže moguće. On je lociran tako što je upraćen njegov razgovor sa sirijskim liderom Bašarom al Asadom - pisao je italijanski dnevnik Korijere dela Sera.

2021 © - Vesti online