Subota 24.03.2018.
00:55
S. Đurić - Vesti

Otišao glumac, vratio se farmer

Promo
Čuca koze: Branko Janković

- Imam dvoje dece i trudim se da svi što više vremena provedemo u prirodi. Smatram da je budućnost Srbije u proizvodnji hrane, poljoprivredi sa finalnim, ozbiljnim proizvodom. Primetio sam da se sve više mojih kolega, ali i običnih ljudi okreće prirodi i zdravom životu - rekao je Janković, koji je stupio u kontakt s inženjerom Živoradom Cvetkovićem koji je otvorio prvi Centar za liofilizaciju hrane solarnom energijom u Valjevu. U tom centru primenjuje se procedura identična onoj koju već decenijama koriste u svemirskoj agenciji NASA za proizvodnju hrane za astronaute.

Imanje na Kosmaju

Elena Karaman-Karić, koja je gradski način života zamenila seoskim na Kosmaju, nedavno je iznenadila javnost odlukom da najmlađeg sina Simona Karića ispiše iz škole.
- Školovanje u kućnim uslovima najbolja je odluka koju sam ikada donela. Umesto da sedimo satima za stolom, naša učionica je svuda. U štali, šumi, uz vatru domorodačkih plemena i na čarobnim mestima širom sveta. Kosmaj je moj san koji sam za rekordnih 10 meseci sprovela u realnost - kaže Elena. Njenim stopama pošla je i njena majka Verica Rakočević koja se sa suprugom Veljkom preselila na Avalu, dok Šaban Šaulić ni za šta na svetu ne bi dao svoju kuću u Krčedinu.

Nenad Jezdić je među prvima još pre 15 godina odlučio da se vrati na dedovinu u selo Zabrdica kod Valjeva. Kako je njegov posao sa voćem rastao, kupovao je okolna imanja i sada već ima ozbiljno gazdinstvo sa više hektara zemlje pod voćem. Gazda Jezda je pravi domaćin, vozi traktor, radi u polju rame uz rame sa drugima, seče drva, preče rakiju...

- Moja rakija je moja potreba da uradim nešto najbolje za svoj narod iz tog sela. Da uradim najbolje za svoju porodicu time što ću nešto stabilno moći da im pružim. Uzimam od voća najbolje i od toga proizvodim rakiju. Imam vrlo opsesivan sistem, a moj cilj je da rakiju proizvedem isključivo i jedino od sto posto voća. To je moj sistem, a omiljena mi je šljiva - kaže Jezdić, dok je njegov kolega Nikola Kojo, za sada, zadovoljan izgradnjom vikendice na Kosmaju.

- Želim da se totalno izmestim iz grada na selo, ali to sada nije izvodljivo zbog školovanja mojih ćerki, ali taj plan ostaje - kazao je jednom prilikom Kojo.

Čuveni Drvengrad

Za Drvengrad, koji je smešten između Zlatibora i Tare gde živi Emir Kusturica zna ceo svet.
- Radio sam ceo život, i nikad nisam stao, što je dug period. Kada smo snimali film "Život je čudo" morali smo da napravimo stvarnu kuću, i onda sam se zapitao zašto ja ne bih napravio nešto pravo iz nekog filma gde bih mogao da živim. Tako je nastao ovaj gradić od drveta - rekao je Kusturica koji je Mokru Goru pretvorio u ozbiljnu turističku atrakciju.

2024 © - Vesti online