Petak 23.03.2018.
12:59
Vestionline, Tanjug

Moskva "žali": EU povlači ambasadora iz Moskve

EPA/Armando Babani
EU ambasador "napušta" Rusiju

- Postignut je dogovor da ambasador EU u Moksvi bude pozvan na konsultacije - izjavio je neimenovani evropski zvaničnik posle prvog dana samita EU, što je potom potvrdio holandski premijer Mark Rute. 

Evropski lideri optužili su Rusiju da je "vrlo verovatno" iza trovanja Skripalja i njegove ćerke Julije koji 4. marta u engleskom gradu Solzberiju. 

Posle Velike Britabije koja je to već učinila, neke zemlje EU planiraju da proteraju ruske diplomate ili da svoje ambasadore u Rusiji pozovu na konsultacije, rekli su Frans presu izvori bliski samitu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Moskva "žali" zbog odluke EU.

- Svakako nam je žao,..i da se takve odluke i procene donose - rekao je Peskov i dodao, kako prenosi Tass da se Moskva ne slaže sa takvom odlukom i ponovio da "Rusija apsolutno i nedvosmisleno" nije povezana sa slučajem Skripalj. 

Rusija nije dobila informacije o incidentu od Velike Britanije i ne zna koje podatke London navodi kada sa evropskim kolegama diskutuje o toj temi, dodao je Peskov. 

Skripalj i njegova ćerka Julija 4. marta pronadjeni u nesvesnom stanju na klupi u Salisburiju, nakon čega su hospitalizovani i nalaze se u teškom stanju. 

Britanske vlasti optužile su Rusiju za trovanje, što je Moskva odbacila.

2024 © - Vesti online