Četvrtak 22.03.2018.
17:35
Slobodna Evropa, Vestionline

Oglasio se Tači: Tačno, u Vašingtonu sam

EPA//Valdrin Xhemaj
Koincidencija da je i Vučić u isto vreme u Americi kada i on: Hašim Tači

Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa dodao da njegova poseta Vašingtonu nema nikakve veze sa posetom srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

- Ovde sam kako bi koordinisali angažovanje sa vlastima SAD pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti - kazao je Tači. 

On je rekao da se radi o "procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije". 

- To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington - kazao je Tači u intervjuu. 


Kosovski predsednik je kazao da će se danas u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom. 

- Država Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi Kosova i Srbije, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu. Naravno i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO i EU - kazao je Tači. 

Tači je rekao da je koincidencija da je i Vučić u isto vreme u Americi kada i on. 

- Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog - kazao je on. 

Tači je dodao da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan. 

Prema njegovim rečima, to će otvoriti put evropskoj budućnosti Srbije, ali i Kosova. 

On je rekao da od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak tog procesa, ali ne i "neko čudo", iako ima novih momenata. 

- Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu - kazao je kosovski predsednik.

2022 © - Vesti online