Četvrtak 22.03.2018.
16:22
Vestionline, Tanjug

Usvojen Zakon o strancima, prvi put reguliše se i šta BIA treba da radi

M. Karović
Poslanici danas glasaju povodom 30 zakonskih predloga

Prvi put u odredbe Zakona o strancima uvodi se i BIA, koja vrši bezbednosne provere stranaca kroz njihove evidencije radi utvrđivanja nepostojanja ili postojanja neprihvatljivog rizika po bezbednost Srbije i gradjana u slučaju ulaska i boravka stranaca u Srbiji.

Uvedeni su novi instituti koji se odnose na proveru uslova za izdavanje vize strancu i procene rizika, gde BIA, Ministarstvo spoljnih poslova i MUP vrše terenske i bezbednosne provere po zahtevu za vizu. Na ovaj predlog zakona, poslanici vladajuće većine podneli su više od 350 amandana koji nisu postali sastavni deo zakona.

Skupština Srbije glasaće danas o više od 30 zakonskih predloga i sporazuma, među kojima su i, osim Zakon o strancima koji je usvojen, izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja o azilu i privremenoj zaštiti, o graničnoj kontroli, o evidencijama obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, kao i nacionalnom DNK registru.

Glasaće i o jedinstvenom matičnom broju građana, Predlogu zakona o državljanstvu, izmenama Zakona o policiji, kao i o izmenama Zakona o javnom redu i miru.

Skupština bi trebalo da potrvrdi i nekoliko sporazuma, među kojima i Sporazum između MUP-a i Federalne službe obezbeđenja Rusije o saradnji i zajedničkom delovanju.

Pored toga, izjašnjavaće se i o kadrosvkim odlukama, a najviše polemike je tokom načelne rasprave bilo oko izbora zamenika javnih tužilaca i predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku Srbije.

Na predloge zakona poslanici su podneli više od 1.000 amandmana, pa se očekuje da će glasanje trajati više sati.

2024 © - Vesti online