Petak 23.03.2018.
08:09
S. Đurić - Vesti

Dijasporo, podrži nas!

V. Sekulić
Imamo dobru pesmu: Sanja Ilić i Balkanika

- Bilo je teško napraviti pesmu koja će se dopasti domaćem žiriju i publici, ali prošli smo hvala bogu. Sada mi je želja da isteram sve što smo zamislili, da koreografija bude smislena, a kostimi još lepši nego na Beoviziji. Aranžman smo malo doterali, ali će sve manje-više biti isto i nadam se da će naša numera probuditi emocije kod naših ljudi u dijaspori. Danas je važno da dijaspora glasa za svoje zemlje, zato što je Evrovizija malo promenila način glasanja. Mi smo dosta puta svirali u Evropi i nismo baš potpuno nepoznati, ali ipak u onom pravom smislu izlazimo na evropsku scenu i moramo da se prikažemo u najboljem svetlu - kaže Sanja, i ističe da će ceo njegov bend i on uraditi sve što je do njih.

- Šta će na kraju biti to se ne zna, jer je politika đavolja rabota. Skandinavci glasaju za svoje, cela sovjetska federacija za svoje, Kipar za Grke i obratno, na kraju krajeva i mi sa Balkana glasamo jedni za druge - kaže Ilić i ističe da će pesmu "Nova deca" u Lisabonu pevati na srpskom jeziku.

Saradnja sa ženom

Tokom gostovanja u medijima Sanja ne zaboravlja da istakne doprinos svoje supruge u nastanku pesme "Nova deca".

- Tatjana je homeopata po zanimanju, ali ima talenat za muziku. Ona komponuje, divno peva i ima sjajne ideje, pa smo posle tri godine poznanstva zajednički napravili ovu pesmu za Beoviziju. Pesma govori o jednom terminu koji je veoma poznat u svetu i Evropi, o deci koja su lepša, pametnija, bolja... Mi treba da ih podržimo, jer sam uveren da će oni jednog dana sigurno napraviti nešto bolje i spasti svet.

- Odlučeno je da pevamo na srpskom što nama sasvim odgovara, jer smatram da pesma ne bi dobro zvučala na engleskom. Numera ima taj tradicionalni napev što na engleskom baš i ne ide. Mada, sigurno ćemo snimiti i verzije na engleskom i portugalskom za potrebe promocije. Evrosnog je verovatno najveće muzičko takmičenje u svetu. Ne znam da li postoji neki drugi veliki festival koji okuplja toliko zemalja, i koji je sa toliko fanova i pompe. Domaćini se svake godine trude da gledaocima ponude nešto novo i drugačije. Ove godine u Portugalu neće biti LED ekrana, već će se atmosfera praviti svetlima na pozornici. Mnogi su se čudili otkud mi na Beoviziji, ali napravili smo dobru pesmu i posle toga više nije bilo problema, niti straha od Beovizije, niti od Evrosonga.

"Princeza" za sva vremena

Mnogi su zaboravili, ali Sanja je već nekoliko puta pokušavao da ode na Evrosong. Kao šesnaestogodišnji mladić komponovao je numeru "Baj, baj, baj" koju je otpevala Bisera Veletanlić i konkurisao za evrovizijsko takmičenje, ali...

- Sa ovom pesmom pokupili smo sve nagrade na festivalu u Opatiji, a onda je jedan čudan žiri, koji je određivao ko ide na Evroviziju, onako komunistički rekao da ne može u Evropi da nas predstavlja pesma koja ima stranu reč u naslovu. Potpuno suludo iako su posle toga svi tražili da imaju neku stranu reč u naslovu pesme - priseća se Ilić.

Do evrovizijske scene stigao je 1982. godine sa pesmom "Halo, halo" u izvođenju grupe Aska u Velikoj Britaniji. Dve godine kasnije ponovo je konkurisao sa pesmom "Princeza" koju su u duetu pevali Dado Topić i Slađana Milošević. Pesma nije stigla do Evrosonga, ali je postala vanvremenski hit koji se i danas rado sluša.

2019 © - Vesti online